EXCLUSIV | Nicușor Dan vs. Tribunalul București, 0:2 în serialul „Anulare autorizații de construire Sector 2”: ”Omul ăsta NU DĂ DOI BANI pe Justiție”

EXCLUSIV | Nicușor Dan vs. Tribunalul București, 0:2 în serialul „Anulare autorizații de construire Sector 2”: ”Omul ăsta NU DĂ DOI BANI pe Justiție”

Magistrații Tribunalului București „înscriu” din nou decisiv, într-o altă etapă juridică a proceselor care au ca obiect cererea de anulare a unor autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 al Capitalei. Reclamanții – Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, și Municipiul București –  înregistrează cea de-a doua înfrângere, în doar o lună, dar saga juridică este departe de final.

Nicușor Dan a suferit prima înfrângere în această confruntare juridică în data de 6 decembrie, iar Gândul a prezentat informații în exclusivitate potrivit cărora primarul general al Capitalei a încercat – prin cererea de anulare a unei autorizații de construire emise de primarul Sectorului 2 în luna octombrie a anului 2022 – să se substituie, practic, prefectului Capitalei, numai că judecătorii l-au readus în normalitatea prevăzută de fișa sa de post.

  • În data de 6 octombrie 2022, firma S.C. LONG BRIDGE CONNECT GR S.R.L. a obținut o autorizație de construire, în baza PUZ Sector 2, pentru a ridica un bloc cu 8 etaje pe Str. Oituz 71- 83, pe un teren de circa 10.000 metri pătrați.
  • Primarul general Nicușor Dan a atacat, în instanță, această autorizație de construire, cerând anularea actului administrative, numai că judecătorii au decis că nu are calitate procesuală activă. (alte detalii AICI)

„Meciul” a continuat la Tribunalul București, de data aceasta apărând în prim-plan o autorizație de construire obținută de un alt dezvoltator imobiliar, CONCORDIA PARTNERS SRL, în data de 30 septembrie a anului 2022, pentru o construcție („locuințe colective”) 2S + P + 11E + Eth, pe Bulevardul Dimitrie Pompeiu.

Nicușor Dan, din nou în ofsaid: „Cererea de chemare în judecată, introdusă de persoane fără calitate procesuală activă”

La fel ca și în „etapa” precedentă, Nicușor Dan a cerut în instanță anularea autorizației de construire, continuând un asediu prelungit care, potrivit specialiștilor în drept și urbanism, este sortit pe de-a-ntregul eșecului.

În data de 11 decembrie 2023, judecătorii Tribunalului București au decis – sentința poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la data comunicării – că primarul general al Capitalei mai poate bifa o înfrângere. Motivul? Același ca și în prima etapă a serialului juridic, respectiv lipsa calității procesuale active.

„Tip soluție: Respinge cererea. Soluția pe scurt: Admite excepţia lipsei calităţii procesuale active a reclamanţilor, invocată de pârâţi. Respinge cererea de chemare în judecată formulată de reclamanţii MUNICIPIUL BUCUREŞTI şi PRIMARUL GENERAL AL MUNICIPIULUI BUCUREŞTI în contradictoriu cu pârâţii SECTORUL 2 BUCUREŞTI, PRIMARUL SECTORULUI 2 BUCUREŞTI şi CONCORDIA PARTNERS SRL ca fiind introdusă de persoane fără calitate procesuală activă. Respinge cererea de obligarea a reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată, formulată de pârâta CONCORDIA PARTNERS SRL, ca neîntemeiată. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Cerere de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti-Secţia a II-a de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată azi, 11.12.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei”, au decis magistrații de la Tribunalul București.

AV. Radu Dinulescu: „Nicușor Dan a încercat să exercite tutela administrativă la nivelul Bucureștiului”

Contactat de Gândul, avocatul Radu Dinulescu a comentat, în exclusivitate, această nouă înfrângere suferită la Tribunalul București de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, punctând că nu va fi nici ultima.

„În conformitate cu legea, autoritatea publică executivă – și anume primarul general al Capitalei – nu poate, în principiu, să stea în instanță decât în două feluri. Ori să își apere propriile acte, ori să reprezinte, așa cum spune legea, Municipiul București în litigii.

Ceea ce a făcut Nicușor Dan în cadrul acestor acțiuni este să transforme, în mod ilegal, autoritatea executivă a Municipiului București în două lucruri. O dată în reclamant, ceea ce este imposibil, a devenit reclamant și a atacat acte juridice, acte administrative emise de o altă autoritate publică, în speță primarul Sectorului 2 al Capitalei și  – al doilea lucru foarte important – s-a subrogat ilegal în atribuțiile prefectului Municipiului București, făcându-și un fel de aură de justițiar, încercând să exercite tutela administrativă la nivelul Bucureștiului”, a explicat avocatul Radu Dinulescu, în exclsuivitate pentru Gândul.

„Au fost blocate relațiile pe care Nicușor Dan le are cu ONG-urile prietene”

Avocatul Radu Dinulescu a mai explicat că toate aceste demersuri juridice absurde întreprinse de Nicușor Dan, primarul general al Capitalei, au la bază faptul că relațiile pe care acesta le avea cu „ONG-uri prietene” au fost blocate.

Dar, ceea ce este extrem de grav, aceste demersuri „încalcă toate principiile procedurii civile”.

„Din păcate, Nicușor Dan a deschis sute de acțiuni de tipul acesta, pentru că – probabil – au fost blocate relațiile pe care el le are cu ONG-urile prietene pe care, până acum, le-a folosit pentru aceste cazuri.

Până acum, Nicușor Dan folosea ONG-urile soției și ale prietenilor săi – SOS Orașul, Miliția Spirituală, Asociația pentru Conservarea Patrimoniului -, toate aceste ONG-uri atacau actele administrative, iar primarul general al Capitalei făcea cerere de intervenție sau era chiar pârât în dosar, și era de acord cu pretențiile reclamanților.

Ceea ce încalcă toate principiile procedurii civile, în primul rând principiul contradictorialității. Cum să fii de acord cu anularea propriului act emis?”, se întreabă avocatul Radu Dinulescu.

„Primarul general nu respectă hotărâri judecătorești definitive!”

Totuși, care ar fi motivul pentru care Nicușor Dan duce o luptă atât de înverșunată în instanță, chiar dacă pierde proces după proces? Avocatul Radu Dinulescu consideră că scopul primarului general al Capitalei este acela de a bloca orice fel de demers urbanistic și, astfel, se creează „cel mai mare haos social”.

Este o încălcare gravă a oricărui principiu al procedurii civile, după cum spuneam. Evident că toate lucrurile acestea se fac în scopul de a bloca orice fel de demers urbanistic și, ceva și mai grav, o voi repeta tot timpul, Nicușor Dan nu respectă hotărâri judecătorești definitive.

Cazul SANADOR este emblematic, dar mai sunt și alte sute de cazuri. Omul ăsta care apelează, chipurile, la Justiție pentru dreptatea pe care ar face-o judecătorii nu de, de fapt, doi bani pe hotărârile definitive date împotriva lui.

Cu această ocazie se creează cel mai mare haos social posibil”, a încheiat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.

Codul administrativ, prevederi clare și fără echivoc

Potrivit Codului administrativ, primarul general al Capitalei nu poate prelua și atribuțiile prefectului Capitalei în ceea ce privește verificarea legalității unor autorizații de construire, iar magistrații îi „reamintesc” lui Nicușor Dan că nu poate avea calitate procesuală activă în astfel de procese unde cere anularea autorizațiilor de construire emise de primarii de sector.

  • Art. 249, alin. 4: „Prefectul asigură verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele acestora pe care le considera ilegale”;
  • Art. 252, alin. 1 lit. c: „Prefectul îndeplinește următoarele categorii de atribuții: (…) atribuții privind verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și atacarea actelor administrative ale acestor autorități pe care le consideră ilegale”;
  • Art. 255: „Atribuții privind verificarea legalității – Prefectul verifică legalitatea actelor administrative ale consiliului județean, ale consiliului local și ale primarului. Prefectul poate ataca actele autorităților prevăzute la alin. (1) pe care le consideră ilegale, în fața instanței competente, în condițiile legii contenciosului administrativ”.

Citește și:

Radu Dinulescu, avocat, despre suspendarea PUZ-urilor: „Dacă cineva, acum, în Sectorul 3, vrea să construiască un coteț unui câine, nu poate să o facă” | VIDEO EXCLUSIV, „Cu Gândul la București”

Alexandru Petrescu, fost ministru al Economiei: ”Clotilde Armand se găsește într-o REALITATE PARALELĂ cu a cetățenilor, se reprezintă doar pe sine”

Se adâncesc pierderile cauzate de BLOCAJUL URBANISTIC impus de Nicușor Dan. BREC: ”Scade numărul locuințelor livrate în București”

EXCLUSIV | Capitala se sufocă, dar Nicușor Dan vorbește despre traficul ”lejer” din 2035! Avocat: ”E disperat, a intrat în campanie cu un an înainte!”

Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”

EXCLUSIV | Nicușor Dan, acuzat că îl „hărțuiește” pe primarul Sectorul 2: „Vendetă, exces de putere, se crede iar pe cai mari!”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer