Liderii statelor din Uniunea Europeană și ai instituțiilor comunitare caută modalități de continuare a asistenței pentru Ucraina, una dintre soluțiile examinate fiind un acord în afara bugetului general, la nivelul a 26 de state membre, în contextul în care Ungaria a blocat prin veto suplimentarea fondurilor cu 50 de miliarde de euro.
”Ucraina nu va fi lăsată fără susținere, există o voință puternică a 26 de state membre pentru a furniza asistență”, a declarat Kaja Kallas, premierul Estoniei.
”Vom rămâne de partea Ucrainei, trebuie doar să stabim detaliile”, a declarat, la rândul său, premierul Belgiei, Alexander De Croo.
În cursul dimineții, liderii UE au anunțat că nu l-au putut convinge pe premierul Ungariei, Viktor Orban, să accepte suplimentarea cu 50 de miliarde de euro a bugetului comunitar pentru continuarea asistenței destinate Ucrainei. Liderii statelor europene ar urma să organizeze un nou summit în ianuarie.
Sentimentul urgenței este amplificat de faptul că nici Congresul SUA nu reușește să aprobe un plan de asistență pentru Ucraina în valoare de 60 de miliarde de dolari, solicitat de Casa Albă. Congresul SUA a aprobat doar 300 de milioane de dolari, în cadrul bugetului general destinat Pentagonului.
Leo Varadkar, premierul Irlandei, speră că Uniunea Europeană va identifica o soluție. ”Noi credem în continuare că este posibil să ajungem la un acord la nivelul celor 27 de țări, vom încerca să facem acest lucru anul viitor”, a subliniat el.
Kaja Kallas, premierul Estoniei, ar vrea o soluție la nivelul a 26 de state UE, fără Ungaria, dar acest lucru ar presupune negocieri suplimentare și contribuții în afara bugetului Uniunii Europene.
”Suntem în state democratice, astfel că avem nevoie de timp, doar că Ucraina nu are timp”, a subliniat Kaja Kallas, conform cotidianului Financial Times.
Premierul Viktor Orban s-a abținut de la vot pentru a permite decizia Consiliului European de lansare a negocierilor formale pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană, dar nu a acceptat continuarea asistenței pentru Kiev.
”Ar fi vrut să ofere Ucrainei din banii statelor membre, inclusiv din banii cetățenilor ungari, iar eu am spus că trebuie să folosesc dreptul de veto, întrucât ar fi fost o încălcare a drepturilor”, a argumentat Orban.
Liderul de la Budapesta a explicat că nu s-a opus inițierii negocierilor formale pentru admiterea Ucrainei în Uniunea Europeană pentru că va mai avea în următorii ani oportunități de a bloca procedurile de avansare a procesului integrării.
Citește și: