Petre Roman a vorbit deschis în podcastul ALTCEVA din această săptămână, moderat de Adrian Artene, despre faptul că nu mai ține legătura cu Ion Iliescu. El explicat de ce se întâmplă acest lucru, dar a dezvăluit și care este „cea mai mare greșeală pe care a făcut-o în cariera politică”.
„Nu mai păstrez legătura cu Ion Iliescu. Am întrerupt relația. S-a stricat rău de tot la Mineriada aia din septembrie 91. El a fost părtaș, până la urmă. Tacit, nu știu cum, dar a fost un lucru îngrozitor”, a mărturisit Petre Roman, în podcastul lui Adrian Artene.
„Trebuia să candidez în 1992. Asta a fost greșeala. Eu câștigam în 92, pentru că eu aveam o popularitate mai bună decât el atunci. (…) Nu am candidat dintr-o prostie pur și simplu. Pentru că trebuia să țin nu știu ce promisiune pe care o făcusem la Convenția din martie 92. Dacă am făcut o greșeală mare în politică, în viața mea, asta a fost”, a adăugat invitatul lui Adrian Artene în podcastul „ALTCEVA”.
În continuarea dialogului, Adrian Artene l-a întrebat pe invitatul său dacă ar mai candida astăzi la președinție.
„Acum patru ani am spus că am plecat și n-o să mă mai întorc în politică. (…) Eu mă înfruntasem cu Ceaușescu, cu Iliescu în momentul Puciului de la Moscova. Acolo a fost ruptura dintre noi. Eu eram plecat în Spania când s-a produs chestia asta. Acolo am ținut o conferință de presă la care au fost toate televiziunile posibile și imposibile, în care am spus nu ne întoarcem din drumul pe care suntem și, când m-am întors, am convocat ședința de guvern. Nu uitați că eu aveam o echipă de guvern excepțională, nouă șefi de promoție și toți de o calitate excepțională. Îmi pare rău s-o spun, dar a fost cel mai bun guvern al României. (…)
Împreună am făcut un document colectiv de condamnare. Țin minte că una din frazele-cheie a fost propusă de Andrei Pleșu, care a spus: «Nu vrem să mai vedem tancuri îndreptate împotriva propriului popor». Ion Iliescu s-a enervat îngrozitor. «Cum vă permiteți? Nu așa se procedează». I-am spus să nu te gândești că eu dau înapoi. Și ce să vezi? În ziua următoare, declarația noastră am constatat că era poate cea mai dură făcută în zona liberă.
Adică cea mai dură și mai limpede. Drept care ziarul USA Today, pe prima pagină, sus, în dreapta, a publicat fotografia mea și declarația guvernului nostru. E ceva.
România nu poate să-și îndeplinească destinul pe care sigur îl are fără oameni de stat. Nu se poate”, a conchis Petre Roman.
Podcastul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit pe contul de Youtube, acolo unde veți descoperi o discuție despre viața, activitatea și experiențele îndrăgitului actor Adrian Păduraru.
„Altceva cu Adrian Artene” este un podcast în care se rostesc cuvinte pătrunzătoare, iar invitații sunt lumini ce străpung întunericul. E „Altceva”, podcastul difuzat săptămânal – în fiecare sâmbătă, de la ora 19:00 -, și în jurul căruia s-a format o comunitate a oamenilor care vor să-și antreneze mintea și să-și hrănească sufletele. Comunitatea oamenilor normali, care nu au abandonat lecturile, care știu să asculte o muzică și cu inima, nu doar cu urechile, dar și comunitatea celor care extrag răspunsuri din tăcere și se bucură de o piesă de teatru ca de o zi de duminică. A acelora care cred că Dumnezeu ne-a creat pentru a arăta celorlalți bunătate și a lăsa în urma noastră opere de lumină.
Vă recomandăm să citiți și:
VIDEO | Petre Roman, despre relația cu Zoia Ceaușescu: ”Am cunoscut-o bine”