VIDEO REPORTAJ | „Forest warriors”, tinerii români care scapă de adicții „luptându-se” prin păduri: „Dacă mai continuam așa, urma să-mi pierd familia”

Publicat: 18/12/2023, 07:00

Zeci de tineri din România sunt tratați de diferite dependențe printr-o terapie inedită: sportul prin pădure, fie că vorbim de alergat, de box sau de simple flotări care se fac la primele ore ale dimineții. Gabriel Șova este antrenorul care reușește să-i scoată pe acești tineri din confortul lor, iar ei, cu ambiție și cu dăruire, reușesc să scape de adicții, precum consumul de stupefiante, alcool, sau pur și simplu de dependența de jocuri de noroc.

Gabriel Șova este tânărul care cu ajutorul sportului face adevărate minuni. Acesta reușește să-i ajute pe tinerii dependenți de droguri sau de alcool să se lase de aceste obiceiuri extrem de nocive și să-i scoată din confortul lor.

Lupta cu aceste adicții vine la pachet cu anxietate și cu depresie, spune Gabi Șova, iar cu ajutorul sportului, dar și cu multă ambiție, tinerii pot deveni din nou stăpâni pe ei și cu o viață sănătoasă.

„Suntem echipa «Forest warriors», cu băieții, cu diferite probleme, cu dependențe de droguri, alcool. Încercăm să aducem în echipa noastră foști dependenți de droguri, alcool și jocuri de noroc. Încercăm prin mișcare să ajutăm la recuperarea băieților. Ne dorim din toată inima ca echipa noastră, terapeuți, să-i ajutăm pe tineri cât mai mult în recuperarea lor”, a spus, pentru Gândul, Gabriel Șova.

Antrenorul care îi aleargă pe tinerii cu probleme prin păduri spune că o sesiune de mișcare durează cam 50 de minute.

„O mișcare în natură, cam 40-50 de minute, aproape în fiecare zi, se mai face și bazin, o dată pe săptămână, și încercăm să aducem un aport cât mai bun la recuperarea lor (…) sunt în perioada de recuperare, sunt abstinenți de câțiva ani,  de 7-8 luni, doi ani unii dintre ei”, mai susține antrenorul- terapeut.

Dani, 23 de ani: „Nu este normal să se promoveze atât de agresiv aparatele”

Dani are 23 de ani, a fost dependent de jocuri de noroc, și spune că păcănelele aproape i-au distrus viața. Tânărul spune că acum este pe drumul cel bun, cu ajutorul acestei terapii a sportului în natură.

„Am început să mă joc la aparate acum vreo patru ani, am 23 de ani. M-au prins, a fost promovarea asta agresivă, și nu cred că e normal să fie așa, dar asta este situația. Nu mai înțelegeam nimic din banii pe care îi câștigam, toți îi duceam acolo. Numai anul acesta am făcut șase credite, le-am făcut, le-am plătit. Și așa m-am hotărât să merg la un centru de reabilitare, pentru că simțeam că am nevoie de ajutor, nu puteam singur. Am trei-patru luni de când nu mă mai joc. Dacă mai continuam așa, urma să-mi pierd familia”, ne-a mărturisit Dani.

Gabriel a început să consume alcool încă de când era copil

Gabriel, în vârstă de 29 de ani, a avut o adicție și mai gravă: de alcool și de droguri în același timp. Tânărul spune că terapia în cadrul echipei „Forest warriors” i-a schimbat viața.

Gabriel a început să bea încă de când era copil, și, ușor- ușor a ajuns să consume alcool zilnic, apoi să consume aproape toate substanțele stupefiante.

„M-am drogat! Recunosc! Pe la 24 de ani am început și cu substanțele: cocaină, ecstasy, MDMA, toate, aproape. Pe la 26 de ani îmi șoptea o voce că am probleme mari cu drogurile. Terapia aceasta am început-o în acest an, în ianuarie. M-a ajutat enorm de mult. A fost un program terapeutic intensiv, am avut de-a face cu cinci terapeuți, terapie zilnică, aproape. Terapie de grup, și individuală de două ori pe săptămână. Programul constă într-o schimbare psihică totală, ceea ce este foarte greu. Gabriel m-a ajutat foarte mult”, spune tânărul de 29 de ani.

Echipa de „războinci” are nucleul în Bacău, unde sunt ajutați de o clinică de specialitate, însă, ei merg și prin alte județe. Duminică dimineață, tinerii s-au antrenat lângă o pădure din zona Clinceni, în apropiere de București.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Eficiența testării antidrog în școli, combătută de un psiholog: „Este definiția nebuniei! Dependența nu se poate vindeca prin pedeapsă”

EXCLUSIV | Cultivăm, procesăm, consumăm droguri. Dar de ce dezintoxicarea nu devine o afacere profitabilă? Răspunsul specialiștilor

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Apare o nouă taxă la bloc. O plăteşte toată lumea. Nu contează dacă te-ai debranșat...
Furtuna de zăpadă Jari. Meteorologii sunt derutați de amploarea dezastrului
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri