VIDEO REPORTAJ | „Forest warriors”, tinerii români care scapă de adicții „luptându-se” prin păduri: „Dacă mai continuam așa, urma să-mi pierd familia”

Publicat: 18/12/2023, 07:00

Zeci de tineri din România sunt tratați de diferite dependențe printr-o terapie inedită: sportul prin pădure, fie că vorbim de alergat, de box sau de simple flotări care se fac la primele ore ale dimineții. Gabriel Șova este antrenorul care reușește să-i scoată pe acești tineri din confortul lor, iar ei, cu ambiție și cu dăruire, reușesc să scape de adicții, precum consumul de stupefiante, alcool, sau pur și simplu de dependența de jocuri de noroc.

Gabriel Șova este tânărul care cu ajutorul sportului face adevărate minuni. Acesta reușește să-i ajute pe tinerii dependenți de droguri sau de alcool să se lase de aceste obiceiuri extrem de nocive și să-i scoată din confortul lor.

Lupta cu aceste adicții vine la pachet cu anxietate și cu depresie, spune Gabi Șova, iar cu ajutorul sportului, dar și cu multă ambiție, tinerii pot deveni din nou stăpâni pe ei și cu o viață sănătoasă.

„Suntem echipa «Forest warriors», cu băieții, cu diferite probleme, cu dependențe de droguri, alcool. Încercăm să aducem în echipa noastră foști dependenți de droguri, alcool și jocuri de noroc. Încercăm prin mișcare să ajutăm la recuperarea băieților. Ne dorim din toată inima ca echipa noastră, terapeuți, să-i ajutăm pe tineri cât mai mult în recuperarea lor”, a spus, pentru Gândul, Gabriel Șova.

Antrenorul care îi aleargă pe tinerii cu probleme prin păduri spune că o sesiune de mișcare durează cam 50 de minute.

„O mișcare în natură, cam 40-50 de minute, aproape în fiecare zi, se mai face și bazin, o dată pe săptămână, și încercăm să aducem un aport cât mai bun la recuperarea lor (…) sunt în perioada de recuperare, sunt abstinenți de câțiva ani,  de 7-8 luni, doi ani unii dintre ei”, mai susține antrenorul- terapeut.

Dani, 23 de ani: „Nu este normal să se promoveze atât de agresiv aparatele”

Dani are 23 de ani, a fost dependent de jocuri de noroc, și spune că păcănelele aproape i-au distrus viața. Tânărul spune că acum este pe drumul cel bun, cu ajutorul acestei terapii a sportului în natură.

„Am început să mă joc la aparate acum vreo patru ani, am 23 de ani. M-au prins, a fost promovarea asta agresivă, și nu cred că e normal să fie așa, dar asta este situația. Nu mai înțelegeam nimic din banii pe care îi câștigam, toți îi duceam acolo. Numai anul acesta am făcut șase credite, le-am făcut, le-am plătit. Și așa m-am hotărât să merg la un centru de reabilitare, pentru că simțeam că am nevoie de ajutor, nu puteam singur. Am trei-patru luni de când nu mă mai joc. Dacă mai continuam așa, urma să-mi pierd familia”, ne-a mărturisit Dani.

Gabriel a început să consume alcool încă de când era copil

Gabriel, în vârstă de 29 de ani, a avut o adicție și mai gravă: de alcool și de droguri în același timp. Tânărul spune că terapia în cadrul echipei „Forest warriors” i-a schimbat viața.

Gabriel a început să bea încă de când era copil, și, ușor- ușor a ajuns să consume alcool zilnic, apoi să consume aproape toate substanțele stupefiante.

„M-am drogat! Recunosc! Pe la 24 de ani am început și cu substanțele: cocaină, ecstasy, MDMA, toate, aproape. Pe la 26 de ani îmi șoptea o voce că am probleme mari cu drogurile. Terapia aceasta am început-o în acest an, în ianuarie. M-a ajutat enorm de mult. A fost un program terapeutic intensiv, am avut de-a face cu cinci terapeuți, terapie zilnică, aproape. Terapie de grup, și individuală de două ori pe săptămână. Programul constă într-o schimbare psihică totală, ceea ce este foarte greu. Gabriel m-a ajutat foarte mult”, spune tânărul de 29 de ani.

Echipa de „războinci” are nucleul în Bacău, unde sunt ajutați de o clinică de specialitate, însă, ei merg și prin alte județe. Duminică dimineață, tinerii s-au antrenat lângă o pădure din zona Clinceni, în apropiere de București.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| Eficiența testării antidrog în școli, combătută de un psiholog: „Este definiția nebuniei! Dependența nu se poate vindeca prin pedeapsă”

EXCLUSIV | Cultivăm, procesăm, consumăm droguri. Dar de ce dezintoxicarea nu devine o afacere profitabilă? Răspunsul specialiștilor

Nicolae Oprea
Absolvent al Universității București, Nicolae Oprea și-a început cariera de jurnalist în anul 2004 și a semnat de-a lungul acestor ani în publicații mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Minivacanță de 4 zile în august pentru angajații din România. Cine beneficiază de cele 4...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce au făcut Bianca și Robert după circul și eliminarea de la Insula! Adevărată telenovelă...
Anca Țurcașiu, ipostază senzuală la plajă! Are 53 de ani, dar i-a fascinat pe toți...
Revin temperaturile sufocante, de aproape 40°C. Cod galben de caniculă până luni, în mai multe...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Culiță Sterp, amintiri traumatizante din copilărie: „Râdeau copiii de mine.”
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
O nouă descoperire contribuie la povestea migrației umane antice