VIDEO UPDATE| Ciolacu a trimis proiectul de buget la Parlament/ Au început dezbaterile din Comisiile reunite/ Boloș:Nu vor crește taxele și impozitele

Publicat: 18/12/2023, 07:15
Actualizat: 18/12/2023, 20:29

Comisiile de specialitate din Parlament încep, luni dimineața, dezbaterile pe amendamente la Legea bugetului de stat și Legea asigurărilor sociale pe anul 2024. Dezbaterile din Comisie au început la ora 12:50. 

UPDATE 19.05

Comisia și-a reluat lucrările cu amendamentele propuse la bugetul Secretariatul General al Guvernului.

Mai sunt aproape 20 de ordonatori de credit programati în seara aceasta, printre care: SRI, SIE, SPP, Ministerul Educației, MApN, MAE și Ministerul Sănătății.

UPDATE 18.36

A doua parte a dezbaterilor pe amendamentele propuse s-a suspendat, întrucât comisia nu a găsit amendamentele depuse pentru bugetul Secretariatului General al Guvernului. ,

Conform calendarului adoptat dimineață, SGG a avut la dispoziție cel mai mare timp alocat, 45 de minute.

În cadrul dezbaterilor,  au fost schimburi de replici între reprezentantul SGG și deputatul USR, Claudiu Năsui.

De cresc cheltuielile la SGG?, a întrebat Năsui.

Facturile restante se vor plăti anul viitor și vor fi atrase și penalități, a venit răspunsul din partea SGG.

4000 de amendamente au fost depuse doar la acest ordonator. S-a trecut repede peste primele dintre ele, cu întrebarea: cine ce susține?

Numai că lipsea restul de amendamente, iar președintele de ședință a luat pauza, care era programată pentru ora 19.30, cu o oră mai devreme.

Timp de 20 de minute au la dispoziție parlamentarii pentru a se hotărî ce amendamente susțin.

UPDATE 16:52

Consilierul prezidențial George Vladimir Duhan prezintă bugetul Administrației Prezidențială și susține adoptarea în forma inițială din legea bugetului de stat pe 2024. Potrivit acestuia, bugetul pe 2024 al Administrației este de 135 de mil. de lei credite de angajament și aproximativ 109 mil. lei credite bugetare.

Claudiu Năsui: „Nu am găsit în buget cât costă deplasările președintelui Iohannis în 2024. Va rog să ne comunicați suma?”

Administrația Prezidențială: Vă pot da sumele exacte la articolul care vizează deplasările externe și alocarea pe care o avem în vedere în 2024. Este mai mică decât execuția pe anul curent, reprezentând 56% din execuție. La cheltuielile aferente deplasărilor externe avem alocate suma de 23,866 mii de lei”, transmite Duhan.

Bugetul Administrației Prezidențiale a fost votat cu 23 „pentru” și 8 „împotrivă”.

UPDATE 16:42

Sorin Grindeanu se pregătea să susțină bugetul Ministerului Transporturilor, însoțit de șeful CNAIR, Cristian Pistol. Președintele de Comisie i-a rugat pe cei doi să se ridice, deoarece avizul Comisiei de specialitate nu a sosit. În aceste clipe se discută bugetul Curții de Conturi.

UPDATE 16:26

Au început dezbaterile pe ordonatorii principali de credite. Sebastian Burduja susține bugetul Ministerului Energiei în fața Comsiilor reunite.

Conform proiectului de buget pe anul viitor, ministerul Energiei are prevăzut în 2024 credite de angajament de 16,461 miliarde de lei şi credite bugetare în valoare de 8,017 miliarde de lei.

Florin Roman: „Vă rugăm să ne spuneți dacă plafonarea pentru consumatorii casnici va fi prelungită ca anul trecut?”

S. Burduja: „Schema de plafonare-compensare la energie va rămâne exact cum a fost până acum. Schema reprezintă o prioritate principală pentru minister. Avem o alocare de 1 miliard de lei la bugetul de stat”. (detalii AICI)

Amendamentele USR au fost respinse în bloc.

Cu 22 de voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă”, bugetul Energiei a fost aprobat.

UPDATE 16:00

Amendament la art. 80 susținut de deputatul liberal Florin Roman. Propune introducerea unui text prin care se stipulează „că nu se introduc taxe sau impozite pe tot parcursul anului 2024”. Amendamentul a stârnit dezbateri în contradictoriu între senatori și deputați.

Gabriel Zetea intervine. Liderii coaliției de guvernare, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu și-au asumat că în 2024 nu vor crește taxe și impozite. „Au dat asigurări politice publice”, susține Zetea.

AUR intervine: „Acest amendament este populist. Vă rog frumos să vă retrageți amendamentul și să nu mai acuzați AUR de populism”.

Florin Roman, preia cuvântul: „Colegii de la USR vin să spele păcatele introduse de Ghinea în PNRR”.

Ion Narcis Mircescu (USR): „Amendamentul nu are sens, având în vedere că portofoliul Ministerului Finanțelor este deținut de PNL”.

Gabriel Zetea (PSD) către Florin Roman (PNL): „Dacă doamne ferește Guvernul trebuie să introducă noi taxe și având în vedere că ministrul Boloș este de la PNL. Veți ieși public să cereți public demisia domnului Boloș, deoarece este singurul care poate să introducă taxe și impozite noi?”

Florin Roman intervine: „Taxele și impozitele sunt introduse prin lege și pot fi modificate și scoase excepțiile prin PNRR. Este un moment al adevărului de-a transmite un mesaj mediului privat de predictibilitate fiscală”.

Cu unanimitate de voturi, amendamentul lui Florin Roman a fost aprobat.

UPDATE 15:40

Ministerul Finanțelor este reprezentat prin vocea secretarului de stat, Daniela Pescaru. Marcel Boloș a părăsit sala. Alexandru Nazare (USR) nu este în sală pentru ași susține amendamentele.

UPDATE 15:30

USR cere abrogarea articolului 32 din legea bugetului de stat.

Potrivit art. 32, alin. (1) „se mandatează Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al statului, ca unic acţionar, să majoreze capitalul social al CEC BANK – S.A. prin emiterea de noi acţiuni cu o valoare nominală egală cu valoarea nominală a acţiunilor existente. (2) Ministerul Finanţelor subscrie cu suma de 1.000 milioane lei la majorarea capitalului social al CEC BANK – S.A., sumă aprobată cu această destinaţie în bugetul de stat pe anul 2024. (3) Se mandatează Ministerul Finanţelor, în calitate de reprezentant al statului, ca acționar majoritar, să majoreze capitalul social al Exim Banca Românească S.A., prin emiterea de noi acţiuni cu o valoare nominală egală cu valoarea nominală a acţiunilor existente. (4) Ministerul Finanţelor subscrie cu suma de 750 milioane lei la majorarea capitalului social al Exim Banca Românească S.A., sumă aprobată cu această destinaţie în bugetul de stat pe anul 2024. (5) Măsurile prevăzute la alin. (1) – (4) se acordă după notificarea acestora de către Ministerul Finanțelor la Comisia Europeană și obținerea Deciziei de autorizare a majorării de capital social, în conformitate cu legislația europeană în domeniul ajutorului de stat”.

27 de voturi au fost „împotrivă”, 3 „pentru” și 3 „abțineri”. Amendamentul USR a fost respins.

UPDATE 15:15

Ședința a fost reluată. Deputații și senatorii din Comisiile reunite urmează să dezbată amendamentele propuse la legea bugetului de stat pe 2024.

UPDATE 14:10

Ședința Comisiilor reunite a luat pauză. Va fi reluată la ora 14:40.

UPDATE 14:05

Florin Roman transmite că bugetul pe 2024 va fi votat de liberali: „Noi liberalii vă susținem și vom vota acest buget că avem creșterea legală la pilonul 2 de pensii de 4,75%. Protejăm munca cinstită a celor care muncesc cinstit în această țară… Salutăm investiția în educație și creșterile salariale pentru profesori. Vă mai felicit pentru un lucru: Sunteți primul ministru al Finanțelor care s-a ocupat de scannere în vămi”. (detalii AICI)

UPDATE 14:00

Anca Dragu (USR) îl acuză pe Boloș că i-a lăsat cu „ochii în soare” pe parlamentari atunci când nu s-a prezentat la Comisiile anterioare, referitor la necesitatea unor clarificări din partea ministrului vizavi de impactul bugetar asupra noii legi a pensiilor. (detalii AICI)

Noua lege a pensiilor prevede două majorări în 2024: prima, cu 13,8% de la 1 ianuarie, odată cu indexarea cu rata inflației, iar a doua majorare, pe 1 septembrie 2024, odată cu recalcularea celor aproximativ 5 milioane de pensii.

UPDATE 13:40

Florin Cîțu îi cere clarificări lui Marcel Boloș pe bugetul din 2024. „Documentele depuse de dvs. spun că nu veți crește taxe în 2024. La pagina 197 se prezintă o serie de taxe care cresc în 2024 și sunt folosite ca o justificare pentru creșterea veniturilor în 2024. Cu alte cuvinte, veți crește taxele sau nu?”.

Răspunsul ministrului Finanțelor: „Nu vor fi taxe noi începând cu anul 2024. În cursul lui 2024 bugetul este fără taxe și impozite noi. Acest angajament ni l-am asumat în fața mediului de afaceri. Ne gândim la un pachet consistent de sprijin pentru cei care contribuie la dezvoltarea economică a României”.

UPDATE 13:30

Gabriel Zetea (PSD) i-a atras atenția ministrului Finanțelor asupra presiunii venite din zona bugetarilor privitoare la creșterile salariale: „Vorbim de satisfacerea nevoilor celor 1,2 milioane din sistemul bugetar, dar cred că trebuie să vorbim și de cei 5 milioane de angajați din mediul privat”, a spus Zetea.

Boloș răspunde: Vom crește salariul minim pe economie, de la 3300 de lei la 3700 de lei de la 1 iulie 2024. Țintim și impozitarea muncii, este un demers anunțat de premierul României.

UPDATE 13:20

Membrii Comisiilor reunite încep să îi pună întrebări ministrului Boloș.

Claudiu Năsui (USR): E un buget în care cheltuielile cresc foarte mult. Avem multe creșteri mai ales în zone pe care noi le considerăm noi greșite, mai ales în zona pensiilor speciale. Când vine creșterea cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie? O altă întrebare este legată de venituri. Aveți prognozată o creștere de 3,4% pe anul 2024, în condițiile în care Comisia prevede o creștere de 2,2%. Cifrele par măsluite și nerealiste, în special cele în zona creșterii economice. Cum arată execuția bugetară la jumătatea anului pe această logică?

Boloș: Veniturile din digitalizare, ele sunt rezultatul a ceea ce este prevăzut în PNRR. Acolo s-a scris textual că dintr-o mai bună colectare și combatere a evaziunii, statul se angajează cu o creștere de venituri cu 0,5% din PIB. Sigur, banii nu vin stând la birou și punând din pix sume la buget. Exclus așa ceva. Sunt așa-zisele module antifraudă care se atașează la e-factura, la sigiliul electronic al mărfurilor…. Am adus sistemul electronic de case de marcat fiscale. Avem e-factura de la 1 ianuarie, care vine însoțit de modulul anti-fraudă care detectează datele pe care le introduci în sistemul de e-factură. De la 1 iulie vom trimite contribuabilului documentul de impozit pre-completat. Știm cu toții că în lipsa modulelor anti-fraudă nu am detecta pierderile din buget. Practic, este de mare ajutor să detectăm exact locul unde are loc cea mai mare evaziune fiscală.

UPDATE 13:10

Marcel Boloș a venit cu o prezentare la Comisiile reunite. Potrivit acestei prezentări, creșterea economică prognozată pe 2024 este de 3,4%. De asemenea, PIB-ul este estimat la 1733,8 mld. lei, asta în condițiile unui deficit de 5,9%.

UPDATE 12:50

Audierile din Comisiile reunite pe legea bugetului de stat pe 2024 și legea bugetului asigurărilor sociale, au început. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, prezintă bugetul pe anul viitor. Alături de acesta, la audieri, se află și secretarul de stat, Daniela Pescaru.

Potrivit lui Boloș, bugetul pe 2024 „este unul destinat modernizării marilor serviciil publice. Atât Educatia, cât și Sănătatea vor beneficia în 2024 de 137,4 miliarde lei, adică o creștere a valorii de 29,7 miliarde lei, pentru cele două servicii”.

Ministrul Finanțelor mai spune că bugetul Educației are 2 obiective importante:

  1. creșterea salariilor profesorilor cu 20% în 2024 și
  2. masa caldă pentru 1000 de unități de învățământ+ burse școloare.

Boloș punctează faptul că 30 miliarde de lei au fost alocate Ministerului Transporturilor, adică un procent de  1,73% din PIB. „Este o creștere orientată pe proiectele mari de infrastructură, de exemplu Autostrada Transilvania – A3”, adaugă ministrul.

La audieri participă și fostul premier, cercetat de DNA în dosarul vaccinurilor, Florin Cîțu. Acesta este membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.

Prezentarea legii bugetului pe 2024 – vezi AICI.

UPDATE 10.20

Audierile maraton din Parlament încep la ora 12.00, cu dezbaterile generale asupra Legii bugetului, în prezența ministrului Finanțelor Publice Marcel Boloș.

O oră mai târziu, încep discuțiile pe amendamentele depuse de grupurile parlamentare. USR a anunțat că are în jur de 400 de amendamente, iar AUR, ca în fiecare an, aproape 4000.

În prima parte se discută despre bugetele pentru Ministerul Energiei, Senatul României, Administrația Prezidențială, Camera Deputaților și Curtea de Conturi.

Sunt dezbateri maraton, pe toată durata zilei, asupra unui buget care alocă „sume istorice” anumitor ministere și este catalogat drept suprarealist de analiștii economici, care afirmă că, la fel cu anul trecut, guvernul supraestimează veniturile și subestimează cheltuielile.

Marți, este a doua zi de dezbateri pe amendamente în Comisia de buget, finanțe.

Știrea inițială

Parlamentarii au avut la dispoziție două zile pentru depunerea de amendamente. Termenul de depunere s-a încheiat duminică, la ora 14.00.

La ora 10.00, Birourile permanente reunite ale Parlamentului vor stabili timpii de dezbateri în comisiile buget-finanțe. Ședințele în comisii vor începe discuțiile la ora 11.00 și vor continua până la finalizarea dezbaterilor.

Conform deciziei Birourilor permanente reunite, comisiile buget-finanțe au termen de finalizare a rapoartelor pe cele două proiecte de lege până marți, la ora 18.00

Ședința comună a celor două camere, în care se vor dezbate și vota Legea bugetului și Legea asigurărilor este programată pentru miercuri, ora 19.00.

Opoziția a depus deja amendamente. Printre primele solicitări ale USR, spre exemplu, se află diminuarea fondurilor pentru Administrația prezidențiale.

Se diminuează suma prevăzută pentru mașini, echipamente, și mijloace în transport de la 610 (mii lei) la 53 (mii lei), adică jumătate din cât este estimat pentru primul an din mandatul viitoarei administrații prezidențiale (2025). Suma scăzută se adaugă la Fondul de Rezervă Bugetară a Guvernului.

Un alt parlamentar USR cere bani pentru un studiu referitor la impactul jocurilor de noroc.

Se suplimentează bugetul Ministerului de Finanțe cu valoare de 300 mii lei pentru efectuarea unui studiu amănunțit referitor la impactul industriei jocurilor de noroc asupra cetățenilor României.

Parlamentarul argumentează că „industria a reclamat în mai multe rânduri că nu există un studiu care să stea la baza modificărilor legislative de restricționare a activităților de jocuri de noroc”.

Fostul șef al USR, Dan Barna, a depus un amendament prin care cere fonduri pentru repararea sediilor în care se află misiunile diplomatice din Paris, Washington DC și Vârșeț. 

Se propune suplimentarea creditelor bugetare cu suma de 12.500 mii lei pentru executarea unor lucrări de reparații pentru clădirile proprietate a statului român în care își desfășoară activitatea misiunile diplomatice/oficiile consulare ale României din Paris, Washington DC și Vârșeț. 

Reamintim că Guvernul a adoptat proiectele de buget pe anul 2024 în urmă cu trei zile, într-o ședință care s-a încheiat la miezul nopții.

Știre în curs de actualizare.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO UPDATE | Guvernul a adoptat BUGETUL pe 2024, după o ședință amânată de mai multe ori / Marcel Ciolacu: „O să facem un buget noaptea ca hoții”

UPDATE | Celebra „ORDONANȚĂ TRENULEȚ” a fost adoptată de guvern. Valoarea punctului de amendă se majorează

Marcel Ciolacu rezolvă problema finanțării ONG-urilor / „Vom păstra transparența și predictibilitatea mecanismului de sponsorizări”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Estimări ale votului la prezidențiale, până la ora 18.00. Tensiune înainte de închiderea urnelor
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Live pe TikTok cu Simion și Becali, cu remarci sexiste la adresa lui Lasconi: e...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Rezultate exit-poll alegeri prezidențiale 2024: Marcel Ciolacu - 25%, Elena Lasconi - 18.1%, Călin Georgescu...
Chinuri groaznice pentru Cotabiță în ultimele zile de viață! Dezvăluiri ȘOCANTE
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Anunț șocant despre Ion Iliescu. Ce s-a întâmplat cu fostul președinte al României
Bomba din sondajele exit-poll, ora 21.00. Clasament surprinzător
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Rezultate parțiale prezidențiale 2024: Unde și când se pot vedea online, în timp real, datele...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online