Comisia Europeană a inițiat o procedură formală pentru a stabili dacă platforma de microblogging X a încălcat Actul legislativ privind Serviciile Digitale (DSA) în privința gestionării riscurilor și moderării conținutului.
”Comisia Europeană a inițiat proceduri formale pentru a evalua dacă platforma X ar fi putut încălca Actul legislativ privind Serviciile Digitale în domenii asociate gestionării riscurilor, moderării conținutului, designului care ar putea induce în eroare utilizatorii, transparenței privind publicitatea și accesului la date pentru analize. Pe baza investigației preliminare efectuate până în prezent, inclusiv pe baza analizei privind riscurile, prezentată într-un raport al X în septembrie, pe baza raportului privind transparența, publicat în 3 noiembrie, și a răspunsurilor oferite de X la o solicitare formală, care viza, printre altele, răspândirea de conținut ilegal în contextul atacurilor teroriste comise de Hamas împotriva Israelului, Comisia a decis să lanseze proceduri formale privind încălcarea reglementărilor contra platformei X, în virtutea Actului legislativ privind serviciile digitale”, anunță Comisia Europeană.
Investigația vizează presupusa difuzare de conținut ilegal, modul în care este contracarată manipularea informațiilor pe platformă, situația transparenței și presupusul ”design care induce în eroare” printr-o interfață a X.
Următoarea etapă a procedurilor constă în continuarea colectării datelor, prin solicitări și inspecții. Comisia Europeană va putea aplica măsuri interimare, dar poate accepta și angajamente ale platformei X privind remedierea problemelor vizate de anchetă.
”Durata investigației depinde de o serie de factori, inclusiv de complexitatea cazului, de modul în care compania vizată cooperează și de exercitarea drepturilor la apărare”, subliniază Comisia Europeană.
Platforma de microblogging X, fostă Twitter, este deținută de antreprenorul american Elon Musk. Din aprilie, X este considerată Platformă Online Foarte Mare (VLOP), dat fiind că a declarat că are 112 milioane de utilizatori în țările Uniunii Europene.
Citește și: