Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, prezent, marți, la reuniunea cu omologii săi la Consiliul Uniunii Europene, a transmis că România va reuși să își acopere consumul din producția proprie, la un preț corect, și va putea exporta energie electrică și gaz, înlocuind dependența față de Rusia cu leadership românesc.
Sebastian Burduja a detaliat stadiu discuțiilor la care participă la Bruxelles, la Consiliul Uniunii Europene, la reuniunea miniștrilor energiei.
„Contextul este mai complicat decât oricând, cu două conflicte care generează temeri și impredictibilitate pe piețele energiei electrice și gazelor naturale”, potrivit ministrului Energiei.
Sebastian Burduja a anunțat susținerea pentru abordarea viitoarei conduceri a Consiliului UE.
„Am început cu o discuție despre viitorul energiei europene, găzduită de ministrul Energiei din Belgia, prietena mea, Tine Van Der Straeten, care va prelua președinția Consiliului din ianuarie. Susținem pe deplin propunerea Belgiei de a prioritiza investițiile in sistemul de transport și distribuție a energiei electrice, ceea ce înseamnă încurajarea prosumatorilor, a surselor de energie regenerabilă în general și a proiectelor strategice cum este interconectorul românesc est-vest prin cablu de curent continuu de mare capacitate. Avem tot sprijinul european necesar”, a transmis ministrul Energiei.
Potrivit ministrului, România poate contribui la reducerea dependenței Europei față de Rusia.
„România joacă rolul de lider și va putea puncta într-o piață europeană unică și interconectată. Nu doar ne vom acoperi necesarul de consum intern, la un preț corect, dar vom putea exporta energie electrică și gaz, înlocuind dependența față de Rusia cu leadership românesc, pro-european și stabil pentru întreaga regiune. Energia înseamnă competitivitate, dar și forță geopolitică în relațiile internaționale ale țării”, a subliniat Sebastian Burduja.
Ministrul român a anunțat că a participat ulterior în cadrul Alianței Nucleare Europene.
„Înainte să începem Consiliul pentru Energie, am semnat, alături de miniștrii omologi, Declarația pentru Coaliția Finanțării pentru Energie Eficientă, ca rezultat al Directivei pentru Eficiență Energetică. Coaliția are ca scop mobilizarea investițiilor private în eficiență energetică și crearea unui cadru de cooperare între guverne și instituții financiare”, a conchis Sebastian Burduja.
Sursa foto: Facebook