Proiectul inițiat de liderii Coaliției, adoptat: Evazioniștii cu prejudicii între 100.000 și 1 milion € scapă nepedepsiți, dacă returnează rapid banii

Publicat: 19/12/2023, 20:28

Marii evazioniști, cei care prejudiciază bugetul statului cu sume între 100.000 și 1 milion de euro, ar urma să scape basma curată, în cazul în care returnează banii furați în termen scurt, dacă un proiect de lege care modifică în acest legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, adoptat, marți, în Camera Deputaților, în calitatate de for decizional, chiar ajunge să fie promulgat. Proiectul, inițiat de liderii Coaliție, votat pe repede-înainte, a fost criticat aspru de Opoziție, care susține că, în acest fel, evaziunea este dezincriminată, și anunță că îl va ataca la Curtea Constituțională în termenul legal, înainte de a fi trimis la Palatul Cotroceni.

Proiectul de act normativ pentru modificarea Legii nr. 241/2005 privind combaterea evaziunii fiscale, inițiat de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, a trecut, marți, de Camera Deputaților, cu 182 de voturi pentru, 80 contra, 2 abțineri și 1 „nu am votat”, la doar o zi după ce a trecut de Senat, tot cu vot majoritar – 70 pentru, 9 contra și 7 abțineri.

Ceea ce a iscat criticile Opoziției sunt prevederile – introduse de senatori – care cresc plafonul din legea modificată, de la 100.000 de euro la o plajă cuprinsă între 100.000 la 1 milion de euro, până la care evazioniștii pot scăpa de răspunderea penală, dacă dau banii înapoi.

Un caz recent este al unui fost senator, Ilie Niţă (ALDE) și fost vicepreşedinte al Consiliului Județean Suceava, în cazul căruia Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv încetarea procesului penal, după ce fusese acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție de operaţiuni incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală şi fals în declaraţii, infracțiuni pentru care primise, în ianuarie 2021, o condamnare de 8 ani şi 5 luni închisoare pronunțată pe fond de judecătorii de la ÎCCJ. Unul dintre argumentele invocate este prevederea din Legea 241 din 15 iulie 2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, modificată în 2021 conform căreia care nu se mai pedepseşte fapta dacă este achitat prejudiciul până la pragul valoric de 100.000 de euro.

Ce prevede legea adoptată

Proiectul schimbă, prin amendamentul senatorilor, articolul 10 din actuala lege, care prevede că „În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute de prezenta lege, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecaţii, până la primul termen de judecată, invinuitul ori inculpatul acoperă integral prejudiciul cauzat, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârşită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică o sancţiune administrativă, care se înregistrează în cazierul judiciar.”.

Amendamente admise:

  • „(1) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1 , art.8 sau 9, dacă până la expirarea unui termen de maximum 30 zile de la finalizarea controlului efectuat de organele competente, în urma căruia se individualizează un prejudiciu datorat bugetului general consolidat de până la 15% din valoarea acestuia, la care se adaugă dobânzile și penalitățile este acoperit integral, prin plată efectivă, fapta nu se pedepsește. În acest caz, organele competente nu sesizează organele de urmărire penală.
  • (2) În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1 , art.8 sau 9, dacă până la primul termen de judecată, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc la jumătate. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceste condiții este de până la 1.000.000 euro inclusiv, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amenda.
  • În cazul săvârșirii unei infracțiuni prevăzute la art.6.1, art. 8 sau 9, dacă ulterior primului termen de judecată și până la judecarea definitivă a cauzei, prejudiciul cauzat este acoperit integral, prin plată efectivă, limitele pedepsei prevăzute de lege pentru fapta săvârșită se reduc cu o treime”.

Stelian Ion, deputat USR, a declarat în plen că legea favorizează marii evazioniști: „O bună tradiție în Parlamentul României spune așa: PSD înainte de Crăciun, în ultima ședință de regulă, bagă tot felul de șopârle pe ordinea de zi. Asta e una dintre ele. Legea ar trebui să se numească legea pentru protecția marilor evazioniști fiscali și împotriva mediului de afaceri cinstit din România”, a spus el.

Înainte de votul final, în plen s-a introdus și un amendament  care apărea „dintr-o eroare”, respins, dar și completat,  spre disperarea Opoziției, respectiv:„ Prejudiciul se calculează de către organul de urmărire penală conform unei expertize și inculpatul are dreptul la contraexpertiză.”

Fostul premierul, liderul Forței Drepte, Ludovic Orban, a criticat votul și a anunțat că îl va contesta la Curtea Constituțională.

Sursa foto: Mediafax, caracter ilustrativ

Tags:
Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Activitatea stațiilor ITP din toată țara este oprită! Avarie majoră a sistemului informatic RAR
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Orezul trebuie preparat într-un anumit fel. Tehnici simple pentru o mâncare reușită
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?