10:34
ANALIZĂ | Israelul, în fața unei ÎNTREBĂRI esențiale: „Este dispus liderul Hamas Yahya Sinwar să moară ca un «martir», sacrificând și ostaticii?”
Discuțiile despre un nou acord de încetare a focului în Fâșia Gaza scot în evidență și o variantă dură a scenariului, una în care Yahya Sinwar, liderul Hamas, va decide că trebuie să moară ca un „martir” și să ia cu el și ostaticii care se află, încă, mâinile teroriștilor.
Întreaga strategie a Israelului de a recupera ostaticii de la Hamas se bazează pe o presupunere falsă?, se întreabă jurnalistul Yonah Jeremy Bob, într-o analiză publicată de The Jerusalem Post.
„Poate că Israelul crede că îl poate înconjura pe liderul Hamas, Yahya Sinwar, până la punctul în care acesta ar fi obligat să încheie un acord în legătură cu ostaticii – inclusiv încetarea guvernării Hamas în Fâșia Gaza – în schimbul vieții sale. Dar dacă moare ca un martir și ia și niște ostatici cu el?
Articolul integral AICI.
Luptele din Fâșia Gaza au escaladat joi, 21 decembrie, cu unele dintre cele mai intense bombardamente israeliene de la începereaa acestui război. În același timp, Hamas și-a demonstrat capacitatea de a lansa rachete asupra Tel Avivului.
Bombardamentele israeliene au avut cea mai mare intensitate deasupra nordului Fâșiei Gaza, unde, încă de la primele ore ale dimineții, au putut fi văzute, de dincolo de gardul din Israel, explozii puternice.
Mai târziu, avioanele israeliene au zburat deasupra zonelor centrale și sudice, lansând bombe care au lăsat în urma lor coloane de fum, au declarat locuitorii, potrivit Reuters.
În capitala comercială Tel Aviv, sirenele au sunat și rachete au explodat pe deasupra capului, fiind interceptate de apărarea israeliană. Proiectile au căzut asupra unei școli, dar copiii se aflau în adăposturi și nu au fost raportate victime, anunță site-ul de știri Ynet.
Hamas a anunțat că a lansat rachetele ca răspuns la uciderea de civili de către Israel.
Pe de altă parte, acesta s-a vrut a fi și un mesaj că, după 11 săptămâni de război, IDF nu a reușit să distrugă capacitatea de atac a militanților Hamas.
Altfel, într-un discurs video, premierul Benjamin Netanyahu a promis din nou să lupte până la eradicarea Hamas. „Predați-vă sau muriți!”, a transmis el.
Aproape 20.000 de locuitori din Gaza au murit de la începutul conflictului, potrivit Ministerului palestinian al Sănătății, iar alte câteva mii de cadavre ar fi prinse sub dărâmături. Aproape toți cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au fost alungați din casele lor.
Votul în Consiliul de Securitate al ONU, amânat din nou
Votul Consiliului de Securitate al ONU, privind o rezoluţie menită să îmbunătăţească situaţia umanitară catastrofală din Fâşia Gaza, a fost amânat din nou pentru ziua de vineri, 22 decembrie, au declarat mai multe surse diplomatice, potrivit Al Jazeera.
Statele Unite, spre care erau îndreptate toate privirile, după ce s-au opus prin „veto” unei rezoluții care cerea încetarea focului, au indicat că sunt pregătite să susţină cea mai recentă versiune a textului care solicită „măsuri urgente” pentru îmbunătăţirea accesului ajutorului umanitar în Fâşia Gaza, fără a cere încetarea imediată a ostilităţilor.
În același timp, un raport realizat de un organism susținut de ONU a declarat că întreaga populație din Gaza se confruntă cu niveluri de foamete critice, iar riscul de foamete crește pe zi ce trece.
„Acest raport ne confirmă într-un fel cele mai mari temeri”, a declarat Arif Husain, economist-șef și director de cercetare la Programul Alimentar Mondial al ONU.
„Fac acest lucru de peste 20 de ani. Am fost în Afganistan, am fost în Yemen, în Siria, în Sudanul de Sud, în Etiopia, în nord-estul Nigeriei. Dar nu am văzut niciodată ceva atât de grav care să se întâmple atât de repede”, a declarat el într-un interviu pentru Reuters.
Vocea Palestinei, redusă la tăcere pe Facebook și Instagram
ONG-ul Human Rights Watch (HRW) a acuzat compania Meta că restricţionează conţinutul pro-palestinian pe Facebook şi Instagram, denunţând „cenzura sistemică online”.
„Politicile Meta şi sistemele de moderare a conţinutului reduc la tăcere vocile pro-palestiniene pe Instagram şi Facebook”, a scris HRW într-un raport de 51 de pagini publicat joi.
Această cenzură este „deosebit de nocivă într-o perioadă de atrocităţi teribile şi de represiune care înăbuşesc deja vocile palestinienilor”, a declarat Deborah Brown, director adjunct interimar al diviziei Tehnologie şi Drepturile Omului la HRW.
Marţi, Consiliul independent de monitorizare al Meta a criticat platformele de reţele sociale pentru o politică de moderare prea restrictivă, în contextul conflictului dintre Israel şi Hamas.
ONG-ul Human Rights Watch consideră că „cenzura Meta contribuie la ascunderea suferinţelor palestinienilor”. HRW arată ştergerea de conţinuturi, suspendarea sau ştergerea de conturi, incapacitatea de a interacţiona cu conţinutul sau incapacitatea de a urmări sau de marcare a conturilor.
În total, ONG-ul a examinat „1.050 de cazuri de cenzură şi alte eliminări de conţinuturi” pe Instagram şi Facebook între octombrie şi noiembrie 2023. Din acest total, „1.049 vizau conţinut paşnic în favoarea Palestinei”.
„Meta a redus la tăcere mulţi oameni în mod arbitrar şi fără explicaţii”, arată HRW.
Sorry, there are no polls available at the moment.