Autoritățile anunță că venitul minim garantat, dar și alocația pentru susținerea familiei, urmează să dispară de la 1 ianuarie.
Cele două ajutoare vor fi înlocuite de venitul minim de incluziune, care le va aduce mai multe beneficii celor cărora le este acordat, dar va și crește responsabilitățile beneficiarilor.
Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară vor implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune (VMI). Programul este menit să reducă birocrația și să crească beneficiile pentru persoanele vulnerabile.
Ministerul Muncii spune că modificările vor ajuta statul să le ofere susținere oamenilor care au într-adevăr nevoie.
„Copiii din familiile beneficiare de Venit Minim de Incluziune trebuie înscrişi la şcoală şi vor beneficia automat şi de bursa socială. Beneficiari vor fi doar cei care au cu adevărat nevoie pentru că, odată cu beneficiile, cresc şi responsabilităţile. Cei apţi de muncă primesc sprijin din partea statului, dar sunt şi încurajaţi să îşi găsească un serviciu”, precizează Ministerul.
Venitul urmează să le fie acordat și bătrânilor instituționalizați, în anumite condiții, aceștia devenind, totodată, asigurați automat în sistemul sistemul de sănătate. De asemenea, persoanele apte de muncă urmează să intre automat în programele ANOFM de integrare pe piața muncii.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, împreună cu delegaţia Bănci Mondiale, a Agenţiei Naţionale pentru Plăţi Inspecţie Socială Ialomiţa şi a Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a efectuat o vizită în teren, în comunităţile vulnerabile din judeţul Ialomiţa.
„Am întâlnit, în judeţul Ialomiţa, oameni cu poveşti de viaţă impresionante. Sunt viitori beneficiari ai Venitului Minim de Incluziune care va fi implementat de la 1 ianuarie 2024. La Scânteia am cunoscut-o pe Ştefania. Are 6 ani, iar mama ei este bolnavă şi mai lucrează cu ziua prin sat.
Pentru familia copilei până şi o banală periuţă de dinţi este o cheltuială enormă. Chiar şi aşa, fetiţa are un zâmbet molipsitor şi este de un bun simţ care arată că, în ciuda deprivării materiale severe, nu a lipsit educaţia din familie”, a declarat ministrul Simona Bucura-Oprescu.
Sursa foto: Shutterstock