Prima pagină » Actualitate » Pârtiile din partea superioară a masivului Postăvaru și instalațiile de transport sunt deschise, chiar sub avertizare de viscol. Risc de avalanșă

Pârtiile din partea superioară a masivului Postăvaru și instalațiile de transport sunt deschise, chiar sub avertizare de viscol. Risc de avalanșă

Pârtiile din partea superioară a masivului Postăvaru și instalațiile de transport sunt deschise, chiar sub avertizare de viscol. Risc de avalanșă

Autorităţile din Braşov au anunțat, duminică, în jurul prânzului, că pârtiile din partea superioară a masivului Postăvaru sunt deschise, iar instalaţiile de transport pe cablu funcţionează, chiar dacă zona este sub avertizare meteo de viscol.

„Pârtiile din partea superioară a masivului Postavarul sunt deschise. Deși suntem încă sub cod de viscol, instalațiile de transport pe cablu din Poiana Brașov funcționează, astfel că se poate schia pe pârtiile din partea superioară și pe cele pentru începători”, a anunțat Primăria Brașov.

Se schiază în zona superioară a pârtiilor Lupului și Drumul Roșu, cu ieșire spre stația telescaunului Ruia (telescaunul de 6 locuri), precum și pe pârtia Doamnei (cu acces la telescaunul Ruia).

De asemenea, sunt deschise și pârtiile pentru începători, Bradul și Stadion.

Stratul de zăpadă bătătorită, în partea superioară a masivului, în urma ninsorilor din ultima perioadă, este de aproximativ 50 de cm.

Funcționează telecabina Kanzel, telegondola, telescaunul Ruia și teleschiurile Stadion și Bradul.

Din cauza vântului puternic, instalaţiile de transport pe cablu din zona superioară a masivului Postăvaru nu au funcţionat sâmbătă.

Cât de mare e stratul de zăpadă

Sursa: Primăria Brașov

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, duminică dimineața, la ora 08:00, stratul de zăpadă din platforma stațiilor meteorologice măsura:

  • Carpaţii Meridionali: 77 cm la Bâlea-Lac, 71 cm la Cuntu, 43 cm Vf. Țarcu, 43 cm la Parâng, 40 cm la Predeal, 34 cm
  • la Vf. Omu, 32 cm la Păltiniș, 15 cm la Fundata și 21 cm Sinaia.
  • Carpaţii Orientali: 59 cm la Vf. Călimani, 56 cm la Bucin, 41 cm la Vf. Lăcăuți, 20 cm la Vf. Iezer, 16 cm la
  • Ceahlău-Toaca, 15 cm la Penteleu.
  • Carpaţii Occidentali: 77 cm la Stâna de Vale, 37 cm la Semenic, 35 cm la Roșia-Montan, 8 cm la Vf. Vlădeasa.

Unde e cel mai mare risc de avalanșă

Ca urmare a ultimelor evoluții, ANM a transmis și o informare nivometeorologică pentru perioada 24 decembrie ora 10:00 – 27 decembrie ora 20:00

În partea superioară a stratului de zăpadă întâlnim zăpadă proaspătă în grosimi considerabile, ce depășește 20-25 cm în majoritatea masivelor și local 40-50 cm în Carpații Occidentali și în vestul celor Meridionali.

Zăpada proaspătă este depusă peste zăpada mai veche, compactată și înghețată. În zonele adăpostite și pe văi se întâlnesc depozite mai mari de zăpadă și troiene ce depășesc pe alocuri 1-2 m.

Vântul intens a favorizat transportul zăpezii și formarea de multiple plăci de vânt, de grosimi variabile, cu coeziune redusă față de straturile inferioare și ușor friabile. Va continua să ningă viscolit în cursul zilei de 24 decembrie, cu creșteri locale de strat de 5-10 cm, iar ulterior vremea se va încălzi și sunt așteptate precipitații mixte, temporar sub formă de ploaie în Carpații Occidentali și în nordul celor Orientali.

În aceste condiții stratul nou depus are coeziune redusă cu stratul vechi și compactat, peste care poate aluneca cu ușurință, ducând la declanșarea unor avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari, riscul declanșărilor fiind amplificat la suprasarcini. Încălzirea accentuată a vremii din zilele următoare va aduce temperaturi diurne pozitive, favorizând umezirea și topirea parțială a zăpezii și declanșarea unor avalanșe umede, în special la altitudini de sub 1800 m și în masivele vestice.

Astfel, riscul declanșării avalanșelor va fi însemnat (3) în majoritatea masivelor, mai ales în zonele înalte din masivelele Parâng, Șureanu, Țarcu și Godeanu, unde cantitățile de precipitații căzute au fost însemnate pe arii mai extinse.

Și la altitudini mai mici de 1800 m, stratul de zăpadă a înregistrat creșteri importante ca urmare a ninsorilor căzute, astfel încât riscul este însemnat și aici, în special în zonele cu acumulări mai importante de precipitații.

Cum va fi vremea la munte

Conform prognozei realizate de meteorologul Udo Reckerth pentru intervalul 24 decembrie ora 10:00 – 27 decembrie ora 20:00, vremea va intra într-un proces accentuat de încălzire. Cerul va fi mai mult noros în cursul zilei de 24 decembrie, când temporar va ninge viscolit, iar cantitățile de apă vor depăși local 10-15 și se va încălzi accentuat din noaptea de 24/25 decembrie și în ziua de 25 decembrie, când sunt așteptate precipitații mixte, temporar ploi, mai ales în Carpații Occidentali și în nordul Carpaților Orientali.

Vântul va avea intensificări temporare în următoarele 3 zile de 60-80 km/h în majoritatea masivelor, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada în ziua de 24 decembrie și reducând semnificativ vizibilitatea, iar în zonele înalte temporar rafalele vor atinge 90-120 km/h. Local se va semnala ceață, asociată și cu depuneri de chiciură pe creste astăzi.

Temperaturi prognozate pentru 24 decembrie ora 20:00 – 27 decembrie ora 20:00:

Peste 1800 m:

  • temperaturi minime: în general -4…3 grade, mai coborâte în prima noapte spre -8..-3 grade
  • temperaturi maxime: în general -1…4 grade, mai ridicate marți, 26 decembrie spre 3..7 grade

Sub 1800 m:

  • temperaturi minime: în general -1… 5 grade, mai coborâte în prima noapte spre -4..0 grade
  • temperaturi maxime: în general 3… 8 grade mai ridicate marți, 26 decembrie spre 8..12 grade

Vânt la peste 2000 m: din sector vestic și nord-vestic, cu viteze temporare de 110-120 km/h.

Izoterma de 0 grade: în creștere spre 2000-2500 m.

Citește și