Alexandr Lukașenko, președintele Belarusului și aliatul necondiționat al lui Vladimir Putin, a anunțat – chiar în ziua de Crăciun – că a fost încheiat transferul armelor nucleare tactice rusești în Belarus.
Acest transfer ar fi fost finalizat încă de la începutul lunii octombrie, a dezvăluit președintele Belarusului, confirmând o „mișcare” alarmantă pe care Alianța Nord-Atlantică (NATO) și țările occidentale au etichetat-o, de la bun început, drept „periculoasă și iresponsabilă”.
Potrivit The Kyiv Independent, ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu și omologul său din Belarus – Viktor Khrenin – au semnat un acord, în mai a acestui an, pentru a transfera arme nucleare tactice în Belarus, un proces despre care liderul rus Vladimir Putin a spus că a început în iunie.
Lukașenko a vorbit despre livrarea de arme finalizată la summit-ul Uniunii Economice Eurasiatice, condus de ruși de la Moscova, dar el nu a precizat și câte arme nucleare tactice au fost transferate sau unde au fost plasate în Belarus.
Vladimir Putin amenințase că va livra armele în luna martie 2023, prima desfășurare a armelor nucleare rusești în străinătate de la prăbușirea Uniunii Sovietice, în anul 1991.
Ministerul de Externe al Belarusului a confirmat afirmația lui Putin în data de 28 martie, adăugând că regimul a fost „forțat” să facă acest lucru pe fondul așa-ziselor „presiuni politice, economice și informaționale fără precedent” din partea SUA, Regatului Unit, membrilor UE și NATO.
Țările occidentale și NATO au denunțat această mișcare, considerând-o „periculoasă și iresponsabilă”.
„În unele privințe, (n.red. – armele nucleare tactice) sunt mai periculoase decât armele strategice. Dimensiunea lor mică, vulnerabilitatea la furt și gradul de utilizare perceput fac din existența TNW-urilor în arsenalele naționale un risc pentru securitatea globală”, au transmis reprezentanții think tank-ului Nuclear Threat Initiative.
În ciuda riscului potențial reprezentat de desfășurarea unor astfel de arme pe pământul Belarus, Casa Albă a declarat, la scurt timp după anunțul din mai, că nu și-a schimbat evaluarea amenințării nucleare.
Casa Albă va „continua să monitorizeze, cu siguranță, implicațiile… Nu am văzut niciun motiv pentru a ne ajusta propria poziție nucleară…”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe. Karine Jean-Pierre.
Foto – Profimedia Images
Citește și: