Armata israeliană consideră că ofensiva în Fâșia Gaza va mai dura ”multe luni”/Un ministru discută în SUA opțiuni de reducere a operațiunilor

Armata israeliană consideră că ofensiva în Fâșia Gaza va mai dura ”multe luni”/Un ministru discută în SUA opțiuni de reducere a operațiunilor
Publicat: 26/12/2023, 22:01
Actualizat: 26/12/2023, 22:03

Războiul din Fâșia Gaza va mai continua ”multe luni”, a afirmat marți seară generalul Herzl Halevi, șeful Statului Major al armatei israeliene, în contextul în care ministrul israelian al Afacerilor Strategice, Ron Dermer, se află în Statele Unite, pentru discuții pe tema posibilității trecerii la o etapă mai puțin intensă a operațiunilor.

”Obiectivele războiului sunt necesare și nu sunt ușor de atins, luptele au loc pe un teritoriu complex. Ne așteptăm ca ofensiva să continue multe luni. Nu există soluții magice, nu există scurtături în efortul de distrugere a unei organizații teroriste, în afară de luptele persistente și determinate. Armata israeliană va ajunge la conducerea grupului Hamas, indiferent dacă acest efort va dura o săptămână sau câteva luni”, a declarat marți seară generalul Herzl Halevi, citat de cotidianul Haaretz.

Armata israeliană continuă intens operațiunile în Fâșia Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a avertizat că ofensiva militară israeliană va continua până la atingerea ”tuturor obiectivelor”. ”Grupul Hamas trebuie distrus, Fâșia Gaza trebuie demilitarizată, iar societatea palestiniană trebuie să fie deradicalizată. Acestea sunt cele trei condiții pentru pace între Israel și populația palestiniană din Fâșia Gaza”, a afirmat Benjamin Netanyahu.

Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la cel puțin 20.600 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 54.500 de persoane au fost rănite.

Cel puțin 161 de militari israelieni au fost uciși în confruntări. Operațiunile au fost lansate ca ripostă la atacurile comise pe 7 octombrie de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic, soldate cu aproximativ 1.200 de morți în sudul Israelului. Cel puțin 130 de persoane răpite din Israel sunt ostatice în Fâșia Gaza.

Un ministru israelian se află în SUA pentru discuții despre noua etapă a ofensivei

Ron Dermer, ministrul israelian al Afacerilor Strategice, se află marți la Washington, pentru întâlniri cu Jake Sullivan, consilierul pentru Siguranță Națională al președintelui Joe Biden, și cu secretarul de Stat Antony Blinken.

Consultările se referă la conflictul din Fâșia Gaza și la eforturile pentru eliberarea ostaticilor deținuți de militanții Hamas, a declarat Adrienne Watson, purtătoarea de cuvânt a Consiliului pentru Siguranță Națională de la Casa Albă.

”Discuțiile se înscriu în cadrul dialogului strâns pe care Israelul l-a avut cu SUA de la începutul războiului. Consultările vizează evoluțiile războiului”, a declarat, sub protecția anonimatului, un oficial guvernamental citat de postul NBC News.

Israelul, supus presiunilor pentru reducerea intensității operațiunilor

Conform unor surse citate de site-ul Axios.com, Washingtonul se așteaptă ca armata israeliană să treacă la o nouă etapă a ofensivei în Fâșia Gaza, care ar consta în reducerea intensității operațiunilor. Guvernul israelian elaborează planuri pentru viitoarea etapă operațională, au declarat oficiali israelieni citați de postul Channel 12 și de site-ul Tagesschau.de. În noua etapă a ofensivei, armata israeliană ar urma să creeze o zonă de securitate la frontiera cu Fâșia Gaza și va lansa doar atacuri punctuale.

În paralel, Statele Unite discută cu oficiali palestinieni în eforturile de reformare a Autorității Palestiniene, pentru potențiala preluare a conducerii Fâșiei Gaza după înlăturarea de la putere a mișcării islamiste Hamas. Guvernul israelian a semnalat constant că nu ar fi de acord cu o astfel de soluție, sugerând că vrea menținerea controlului în materie de securitate, pentru a evita noi atacuri.

Foto: Profimedia

Citește și:

Incidente militare în Marea Roșie, inclusiv în apropierea unei stațiuni din Egipt /Hezbollah a atacat o comunitate din nordul Israelului

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Israelul își pregătește răzbunarea pentru Iran: ce ținte sunt luate în vizor și când poate...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Imagini greu de privit din Israel. Cratere uriașe, resturi de rachete și cartiere distruse în...
Eclipsă inelară de Soare astăzi. De la ce oră și în ce regiune poate fi...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Un bărbat a fost atacat de urs în plină zi, în județul Suceava! În ce...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Cu ce se ocupă Cătălina, fiica lui Constantin Enceanu? A ales un drum diferit față...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Muntele Everest este o anomalie în Himalaya, iar cercetătorii au aflat de ce