Financial Times: Băncile centrale revizuiesc abordările privind prognozele, după eșecurile în anticiparea inflației

Financial Times: Băncile centrale revizuiesc abordările privind prognozele, după eșecurile în anticiparea inflației
Publicat: 29/12/2023, 07:30

Băncile centrale din Europa și din Statele Unite își revizuiesc abordările privind prognozele economice, după o serie de eșecuri majore în anticiparea recentelor fluctuații ale inflației, în contextul în care unii oficiali cer mai multă claritate asupra riscurilor de pe piețele financiare, notează cotidianul Financial Times.

Banca Centrală Europeană (BCE), Rezerva Federală (Fed), instituția bancară centrală din SUA, Banca Angliei (BoE) și alte entități de prognoză financiară au eșuat în anticiparea celei mai grave spirale inflaționiste din ultimele decenii, generată de criza pandemiei și de șocurile energetice asociate invaziei militare ruse în Ucraina.

După ce au reacționat prin majorări agresive ale dobânzilor de referință, băncile centrale își examinează atent procedurile, în efortul de a depista erorile de calcul. Într-un interviu acordat recent cotidianului Financial Times, Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene, afirma că instituția trebuie să învețe din propriile greșeli.

”Am învățat că nu ne putem baza doar pe manuale sau pe modele pur teoretice. Trebuie să avem un orizont mai larg”, a subliniat Lagarde.

Băncile centrale vor analiza diverse ”scenarii” ale evoluțiilor economice

Conform unor oficiali din bănci centrale, accentul va trebui să se pună mai mult pe ”scenarii” ale evoluțiilor economice, pentru a stabili diverse reacții de politică monetară. Huw Pill, economist-șef la Banca Angliei, a declarat pentru Financial Times că aceasta ar fi o modalitate mai bună de a le transmite mesaje piețelor financiare, spre deosebire de modelul bazat pe probabilități.

Sarah Breeden, adjunct al guvernatorului Băncii Angliei, declara într-un discurs, pe 19 decembrie, că analizarea diverselor scenarii constituie ”un instrument util în materie de politică monetară, în contextul șocurilor economice fără precedent”.

În prezent, Banca Centrală Europeană examinează diverse modele ale inflației și produce o serie de analize bazate pe criterii referitoare la ritmul majorărilor salariale sau la șocurile prețurilor la energie. Problema este că rezultatele au fost mixte. ”Scenariul cel mai sever”, publicat de BCE în martie 2022, care lua în considerare potențiale opriri majore ale alimentării Europei cu gaz rusesc, a subestimat evoluțiile inflației. Raportul prefigura o creștere a inflației cu 7,1% în 2022 și cu 2,7% în 2023. Însă, în 2022, inflația din zona euro a fost de 8,4%, iar anul acesta va fi, potrivit estimărilor, de 5,4%.

Directorii din cadrul BCE au cerut o analiză asupra calculelor privind prognoza din partea lui Ben Bernanke, fost președinte al Rezervei Federale din SUA. Oficialii BCE cred că printre opțiunile care vor fi prezentate în 2024 va figura modelul scenariilor economice.

Un alt model de prognoză ține cont de facturile la gaz și electricitate și de politicile fiscale

Modelele de prognoză vor merge mai departe de analizarea scenariilor economice. În Frankfurt, personalul BCE acordă mai multă atenție ritmului în care prețurile de pe piețe se reflectă în facturile la gaze și electricitate în diverse țări.

De asemenea, BCE va monitoriza atent modificările frecvente ale politicilor fiscale, în mod special compensațiile acordate de guverne pentru electricitate și alimente.

Jerome Powell, președintele Fed, a evidențiat necesitatea unor analize care să depășească diverse modele tipice. Unele probleme de analiză au apărut în contextul începerii disocierii raportului între controlul asupra inflației și situația pieței muncii.

”Economia noastră este flexibilă și dinamică, fiind vizată uneori de diverse șocuri, precum criza financiară sau pandemia. În astfel de momente, institutele de prognoză trebuie să gândească dincolo de modelele uzuale”, a subliniat Jerome Powell.

Foto: Profimedia

Citește și:

Un oficial german avertizează: Programele de tranziție ecologică riscă să fie prea solicitante, ceea ce va avantaja partidele extremiste

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Alertă roșie în Italia, unde doi vulcani au erupt în același timp. Măsura de urgență...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
S-a pozat în costum de baie, dar toți au CRITICAT-O că s-a îngrășat mult! Mesajul...
Reacţia unui britanic care a călătorit cu 9 lire la clasa I cu CFR: "O...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Decizia luată de soțul Ilenei Stana Ionescu: Va fi incinerată. Cu ce explicații vine acesta:...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Ameninţări şi violenţe în Franţa înaintea alegerilor
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Marea doamnă a României s-a stins. Anunțul trist făcut de soțul ei: Așa a vrut!
S-a stins jurnalista Ileana Perneş Dănălache. Ultimii ani au fost plini de suferință
Un bărbat a vrut să mănânce o conservă de ton, dar când a deschis-o a...
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre...
Fiica lui Liviu Vârciu răspunde criticilor conform cărora trăiește din banii părinților: „Nu frec menta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cercetătorii au descoperit un nou mod în care stratul de gheață al Antarcticii se topește
×