România își face o strategie industrială / Obiectivele principale: modernizarea industriei prin tehnologizare avansată și promovarea inovației

România își face o strategie industrială / Obiectivele principale: modernizarea industriei prin tehnologizare avansată și promovarea inovației
Publicat: 29/12/2023, 15:21

Ministerul Economiei a publicat, vineri, în transparență decizională Proiectul de strategia industrială a româniei 2023-2027. Documentul de 88 de pagini pleacă de la necesitatea „modernizării industriei României și creșterii nivelului său de competitivitate, aliniat cu nevoile viitorului și având în vedere dubla tranziție, verde și digitală”.

Noua strategie își propune două ținte: definirea viziunii naționale asupra politicii industriale, prin raportare la contextul european şi internaţional şi propunerea de intervenţii de sprijin pentru sectorul industrial, ca urmare a procesului de adaptare al acestuia la dubla tranziţie, digitală şi verde.

Totodată, planul de acţiune al strategiei propune priorități și acţiuni care să răspundă schimbărilor structurale din domenii precum: tehnologii avansate, inteligență artificială sau industrie 4.0. Prin urmare, Strategia industrială a României reunește măsurile și răspunsurile pe care autoritățile cu responsabilități și atribuții cu impact asupra industriei naționale le pot adopta pentru a răspunde amenințărilor sau oportunităților identificate în document, precizează Ministerul Economiei.

Contextul actual, de la care se pleacă în elaborarea strategiei este oferit de cifrele Eurostat, conform cărora, în luna aprilie 2020 – luna cea mai afectată de criză – producția industrială a României a scăzut cu 9,4% în domeniul electronicii (față de -7,5% Germania și -6,2 UE), 34,5% în domeniul producției de mobilă (față de -8% Germania și -35,5% UE), 57,8% în domeniul textil (față de -13,5 % Germania și 22,4 % UE) și 73,4% în domeniul automotive (față de -76,1% Germania și -74,7% UE).

Acestor cifre și adaugă și cea mai mare scădere a exporturilor de bunuri, din întreaga Uniune Europeană, înregistrată tot în luna aprilie 2020, (-40,2% față de martie 2020).

Problemele cu care se confruntă industria românească, identificate în strategie, sunt cauzate, printre altele, de: conflictul ruso-ucrainian și impactul asupra prețurilor materiilor prime, sub-capitalizarea cronică a companiilor românești, dificultatea obținerii de credite bancare într-un context de rate de dobândă de referință ridicate și impactul inteligenței artificiale asupra sectoarelor industriale.

Această strategie trebuie să ghideze transformarea industriei României în următorii 5 ani printr-un proces de retehnologizare, adaptare la procesele de digitalizare și de tranziție la o economie verde și sustenabilă. Scopul strategiei este cel de dezvoltare a unui sistem industrial eficient, competitiv și orientat spre viitor, prin retehnologizare și inovație, contribuind astfel la dezvoltarea economică și prosperitatea țării.

Strategia propune un plan general de obiective clare:

  1. Modernizarea industriei românești prin tehnologizare avansată, eficientizarea produselor și proceselor, și promovarea inovației sustenabile, cu accent pe trecerea la
    economia circulară.
  2. Consolidarea poziției României pe piața internațională prin creșterea volumului exporturilor industriale și creșterea rezilienței lanțurilor de aprovizionare
  3. Sprijin pentru crearea de locuri de munca de înaltă calitate si calificarea forței de muncă
  4. Înlesnirea accesului la finanțare a companiilor din industrie
  5. Susținerea potențialului competitiv al sectoarelor industriale energointensive (prelucrarea lemnului; hârtie/produse din hârtie; cocserie/prelucrarea țițeiului; produse chimice; cauciuc și mase plastice; produse din minerale nemetalice; industria metalurgică).

Foto: Ministerul Economiei

CITEȘTE ȘI:

PSD ia în calcul comasarea primului tur de prezidențiale cu alegerile locale, dar exclude comasarea alegerilor generale cu localele – SURSE

Cristian Pistol (CNAIR): Mâine la ora 12.00 se deschid circulației aproximativ 9 km din A0 Sud, între DN5 și DN6

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Avertisment NASA: Un fenomen „ciudat” poate lovi oricând lumea
Rămași împreună după Insula iubirii, s-au etalat pe plajă. Dovada clară că leșinul n-a contat!...
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi...
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune...
Ungaria acuză Ucraina că „şantajează” ţările care vor negocieri de pace: Va trebui să luăm...
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala...
Misterioasa moarte a celei mai iubite actrițe! Dezvăluiri TRAGICE despre sfârșitul ei! Soțul, principalul suspect
Comisarul Gărzii de Coastă, prins beat şi drogat la volan, e fiul unui celebru om...
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
Diana, tânăra ucisă de soț cu toporul, a fost înmormântată de ziua copilului ei: „Ea...
Au făcut spectacol în valurile mării! Laurette, Andra sau Alexandra Stan nu au ţinut cont...
TEST în România cu cel mai interesant SUV. Arată a ARO dar are motor de...
Ministerul Culturii vrea să cumpere Palatul Reginei Maria din Mamaia
Un ȘARPE MORTAL a eliberat suficient VENIN cât să UCIDĂ 400 de oameni
Dispar banii cash. Capcana de care oamenii n-au fost conștienți. Băncile dau banii înapoi
Avertisment pentru utilizatorii de iPhone și Android. Riscuri mari la încărcarea prin USB
Gabriela Cristea și familia, situație neplăcută la finalul vacanței. Ce i s-a întâmplat prezentatoarei în...
Cum a murit, de fapt, Sebi?! Dezvăluiri șocante
Gabriela Cristea se pregătește să deschidă o cofetărie în București! „Am fost la Disneyland și...
De ce a murit, de fapt, Sorin Nazîru după ce a făcut o banală baie...
BANCUL ZILEI. Bubulina în noaptea nunții: - Bulă, te rog să fii tandru cu mine!
Atleții Coreei de Sud au fost prezentați drept nord-coreeni la Jocurile Olimpice