Peștele trebuie să se numere printre bucatele consumate de români la trecerea dintre ani. Se crede că dacă vei consuma pește de Revelion vei avea noroc în următorul an. Mai exact, este vorba de o specie care face parte din familia salmonidelor și care se pescuiește și în țara noastră.
Tradiția ne amintește că cei care păstrează acest obicei vor trece lin prin problemele vieții. În plus, se mai spune că peștele trebuie să fie așezat întreg pe farfurie, nicidecum porționat pentru că în felul acesta șansa se va pierde. Norocul nu va mai fi complet, lucru cunoscut de foarte multe persoane din România.
„Aşa e datina, trebuie să înaintăm anul viitor ca peştele. Spune tradiţia că aduce noroc, să fii ca peştele, răzbătător”, a spus o femeie care a cumpărat deja pește pentru noaptea de Revelion, notează observatornews.ro.
Ei bine, păstrăvul este peștele răpitor de apă dulce care nu trebuie să lipsească din meniul de Anul Nou. Acesta este foarte căutat de clienți perioada asta. De asemenea, comercianții spun că are un gust special dacă este afumat cu lemn de fag şi conuri de brad.
„Trebuie să dăm, ca să încetinim focul, nu are voie să ardă cu flacără. Ăsta este de abia pus şi acesta avem peştele gata, bun de mâncat”, a declarat Ionel Popescu, administrator păstrăvărie.
Afumarea are loc între 2 și 4 ore, în funcție de dimensiunile peștelui care se pescuiește din cursul superior al râurilor. Prinderea lui se face la temperaturi care nu trebuie să depășească mai mult de 15 grade Celsius.
Păstrăvul nu este singurul sortiment de pește consumat de români în noaptea de Revelion. Comercianții spun că au vândut foarte multă doradă, lup de mare, dar și salate cu pește pentru aceste sărbători de iarnă.
Icrele preparate proaspăt, salata de ton cu maioneză sau salata de macrou afumat se numără printre preferatele clienților pentru masa de Anul Nou. Tot atunci oamenii aleg să consume și 12 boabe de struguri pentru fiecare lună din an.
E important să se pună și câte o dorință pentru fiecare boabă de strugure. Fructele rotunde, cum ar fi merele, portocalele și clementinele, simbolizează ideea de continuitate. În felul acesta pot fi atrase norocul și succesul.
Sursa foto: Arhiva Gândul