Anul 2024 vine cu taxe și impozite majorate chiar și cu 500% pentru proprietarii de imobile și terenuri lăsate în paragină, cu vegetație necontrolată și structuri în stare avansată de degradare, care și-au făcut un obicei în a ignora repetatele somații din partea autorităților locale.
Proprietarii care au ignorat ani la rândul repetatele avertismente și somații venite din partea autorităților locale sunt acum confruntați cu amenzi substanțiale și suspendarea autorizațiilor de construire pentru o perioadă de 30 de zile.
Clădirile și terenurile în paragină reprezintă nu doar o problemă estetică, ci și un potențial pericol pentru siguranța publică.
Primele implementări ale acestor măsuri au fost deja resimțite de proprietarii din Buzău. De exemplu, cei care dețin clădiri pe străzile Tudor Vladimirescu și Victoriei au fost puși în fața unei majorări de impozit cu 500%, după ce au ignorat repetatele solicitări ale primăriei de a-și întreține proprietățile.
În plus față de aceste cazuri, alte proprietăți vor suferi majorări de impozite cuprinse între 100% și 400%, în funcție de gradul de degradare și neglijență constatată. Chiar dacă mulți locuitori nu privesc cu ochi buni aceste majorări fiscale, autoritățile municipale își propun să crească veniturile și să investească în îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor publice.
Acceași situația se întâmplă și la Brașov, unde sute de proprietari de imobile și terenuri din municipiul Brașov se confruntă cu riscul de a plăti impozite majorate cu procente semnificative, în funcție de starea de degradare a proprietăților lor.
Proprietarii care nu au întreținut adecvat clădirile și terenurile lor și nu au răspuns somațiilor primăriei de a efectua lucrări necesare se vor confrunta cu majorări cuprinse între 50% și 500% ale impozitelor începând cu 1 ianuarie 2024.
Programul de finanțare al Primăriei Brașov, gestionat prin intermediul Fundației Monumentelor Istorice, a oferit posibilitatea proprietarilor de a accesa fonduri pentru renovarea și întreținerea clădirilor lor prin proceduri simplificate. Cu toate acestea, un număr semnificativ de proprietari nu au profitat de această oportunitate, motiv pentru care Consiliul Local a decis să impună taxe majorate într-o încercare de a stimula responsabilitatea față de patrimoniul local.
Majorările de impozite, care variază între 50% și 500%, vor fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2024 și se vor concentra pe proprietățile din toate cartierele orașului, inclusiv centrul vechi, Şchei, Blumăna, Brașovul Vechi, Craiter, Florilor, Tractorul, Stupini, Bartolomeu și zona gării.
Definind clădirile neîngrijite ca fiind cele aflate în stare avansată de degradare, paragină, insalubre, cu fațade nereparate/necurățate/netencuite/nezugrăvite, geamuri sparte sau alte situații similare, autoritățile locale încearcă să combată neglijența care afectează aspectul estetic și siguranța orașului, potrivit RomâniaTV.