Alianța Nord-Atlantică a anunțat, miercuri, un acord al mai multor state membre, printre care se numără și România, pentru un plan de achiziționare a 1.000 de rachete pentru sisteme antiaeriene Patriot, în cadrul eforturilor de intensificare a apărării și de susținere a Ucrainei, în contextul invaziei militare ruse.
”Agenția NATO pentru Sprijin Logistic și Achiziții va susține o coaliție de state membre, din care fac parte inclusiv Germania, Olanda, România și Spania, pentru cumpărarea a până la 1.000 de rachete Patriot, în cadrul eforturilor de consolidare a sistemelor antiaeriene, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Contractul va permite extinderea producției europene de rachete, stimulând aprovizionarea și asigurând reumplerea stocurilor de arme aliate”, a anunțat miercuri după-amiază Alianța Nord-Atlantică.
”Salut anunțul aliaților de a face investiții în până la 1.000 de rachete noi de apărare antiaeriană de tip Patriot pentru a consolida securitatea Alianței Nord-Atlantice. Această investiție arată forța transatlantică în materie de cooperare pentru apărare și angajamentul NATO de a menține în siguranță cetățenii noștri. Atacurile ruse cu rachete și drone împotriva civililor, a orașelor și localităților ucrainene arată cât sunt de importante sistemele moderne de apărare antiaeriană. Intensificarea producției de muniție este un element central pentru securitatea Ucrainei și a noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Contractul are valoarea de 5,5 miliarde de dolari și a fost acordat grupului COMLOG, format de compania americană Raytheon împreună cu firma germană MBDA. Volumul mare al comenzii va susține crearea unei unități de producție a rachetelor Patriot în Germania. Sistemele antiaeriene Patriot pot fi utilizate pentru interceptarea avioanelor, elicopterelor și rachetelor de la distanțe mari.
Ca reacție la invazia militară rusă în Ucraina, NATO a instalat sisteme Patriot pentru protejarea statelor situate pe flancul estic. De asemenea, anumite state NATO au furnizat sisteme antiaeriene Patriot și Ucrainei.
Foto: NATO
Citește și: