Numărul cazurilor de gripă crește alarmant, iar camerele de gardă ale spitalelor sunt sufocate de pacienți. Conform raportului Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, în săptămâna 25-31 decembrie au fost raportate 53.870 de cazuri de infecţii respiratorii, 3.296 de cazuri de gripă clinică la nivel naţional și 15 cazuri de Infecţii Respiratorii Acute Severe.
Medicul Adrian Marinescu a declarat, pentru Gândul, că presiunea la nivelul camerelor de gardă va continua și în luna ianuarie, iar sezonul de gripă se poate prelungi până în luna martie.
Directorul medical al Institutului „Matei Balş” spune că, în continuare, românii nu se vaccinează, iar riscul de a face o formă severă a gripei în cazul pacienților în vârstă sau cu boli cronice este foarte mare.
„Suntem în plin sezon de infecții respiratorii. Nu vorbim doar de gripă, discutăm despre virusurile care se transmit pe cale respiratorie chiar și infecții bacteriene. Din păcate, este o presiune importantă la nivelul camerelor de gardă, e o creștere care a fost în toată luna decembrie și continuă și în ianuarie.
Vă aduc aminte că de multe ori sezonul de gripă înseamnă martie, poate chiar și aprilie. Și aici discutăm, din păcate, despre o vaccinare insuficientă la nivelul populației, mai ales la nivelul celor care au factori de risc: persoane în vârstă, cei cu boli cronice. În cazul acestora, riscul de a face o formă severă este categoric mare”, a declarat, pentru Gândul, medicul Adrian Marinescu.
Medicii spun că vaccinarea este esențială. Totodată, ne recomandă să respectăm regulile de igienă. Mai mult decât atât, în cazul în care apar simptome, cadrele medicale ne sfătuiesc să ne izolăm. În general, viroza afectează gâtul și nasul, iar gripa nasul, gâtul și plămânii.
„Când vorbim despre infecțiile respiratorii, ar trebui să știm că, în afară de vaccinare, mai sunt câteva reguli care să ne ajute să prevină infectarea. În primul rând, regulile de igienă despre care vorbim foarte des.
De asemenea, când cineva s-a infectat și are o simptomatologie respiratorie acută este important să rămână în izolare, să nu meargă în colectivitate. Vorbim de școli, de locul de muncă, pentru că riscul de a transmite mai departe bunicilor, părinților sau celor care au factori de risc este categoric mare și aceștia pot face forme severe”, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balş”.
Până în 31 decembrie, au fost înregistrate în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV) un număr de 1.044.345 persoane vaccinate antigripal, din care 1.021.055 din grupele populaţionale care beneficiază de decontare în regim compensat.
CITEȘTE ȘI:
Un val de aer POLAR pune stăpânire pe România. Cum ne afectează variațiile de temperatură sănătatea