Salariile bune și condițiile ridicate de trai au convins 900.000 de români să se mute într-o țară europeană.
900.000 de români sunt acum în Germania. În plus, autoritățile de acolo spun că mai sunt 200.000 de români care muncesc sezonier.
Din Germania au venit cei mai mulți bani în România, în primele zece luni din 2023.
Nivelul de trai al nemților i-a convins pe români să rămână acolo. În Germania trăiesc acum aproape 900.000 de români. Suntem cea mai mare comunitate care provine dintr-un stat membru UE, pentru care Germania este a doua casă.
În mai puțin de 10 ani, numărul românilor de acolo aproape s-a dublat. În 2015, în Germania trăiau 450.000 de români. Per total, suntem, totuși, locul patru, ca număr după turci, ucraineni și sirieni.
O româncă plecată în Germania spune că e acolo de 4 ani. Ambii copii i s-au născut acolo și s-a obișnuit rapid cu limba, deși acasă se vorbește doar românește.
Ultimele date ale Ministerului Muncii arată că în Germania lucrează, cu carte de muncă, în jur de 800.000 de români, dar numărul lor fluctuează dacă îi numărăm și pe cei sezonieri. Cei mai mulți români lucrează în abatoare, construcții, agricultură.
„Până în 2022, salariul minim pe economie a fost 9 – 9,5 euro. Din 2023 a crescut la 12 euro, deci avem o mărire automată de 3 euro pe oră, brut. De anul ăsta a mai crescut cu 41 de cenți. La 12 euro și 41 de cenți cât e acum salariul minim pe economie, asta va primi și o femeie de serviciu care lucrează numai două ore pe zi”, spune Rich Mocanu, jurnalist român în Germania, citat de stirileprotv.ro.
Creșterea aduce și beneficii pentru familiile din țară. Potrivit BNR, Germania a fost țara din care, în primele 10 luni ale anului trecut, au venit cei mai mulți bani – peste 900 de milioane de euro. În top urmează Marea Britanie, Italia, Spania și SUA.
Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)