Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, cere ARME țărilor musulmane: „Aceasta nu este doar bătălia poporului palestinian”

Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas, cere ARME țărilor musulmane: „Aceasta nu este doar bătălia poporului palestinian”
Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al Hamas
Publicat: 09/01/2024, 13:00
Actualizat: 09/01/2024, 13:03

Ismail Haniyeh, șeful Biroului Politic al grupării islamiste Hamas, fost premier al Autorității Palestiniene, a făcut un apel către țările musulmane, în contextul conflictului cu Israelul.

Haniyeh a transmis în timpul unei întrevederi cu jurnaliștii, că țările musulmane trebuie să ofere și sprijin în arme palestinienilor, cu atât mai mult cu cât Israelul primește ajutor militar din alte țări ale lumii.

Șeful Biroului Politic al grupării islamiste Hamas a mai precizat, citat de The Times of Israel, că lupta dusă de palestinieni nu este doar o problemă internă, ci una care reprezintă și bătălia întregii lumi musulmane.

„Vedem țări din lume care dau arme armatei de ocupație a Israelului… A sosit timpul pentru statele musulmane să susțină rezistența noastră cu arme, pentru că aceasta nu este doar bătălia poporului palestinian”, a spus Ismail Haniyeh.

Haniyeh  a fost „mâna dreaptă” a fondatorului grupării Hamas

În anul 2021, Ismail Haniyeh a fost ales, pentru a doua oară, la șefia Hamas, având un mandat de 4 ani. Acesta conduce gruparea islamistă din anul 2017 și  a controlat activităţile politice ale Hamas de-a lungul mai multor confruntări armate cu Israelul.

  • Haniyeh  a fost „mâna dreaptă” a fondatorului grupării Hamas, şeicul Ahmed Yassin din Gaza, asasinat în anul 2004.
  • Șeful Biroului Politic al Hamas s-a născut în anul 1962, într-o tabără de refugiați, acolo unde părinții săi ajunseseră după ce fuseseră expulzați din Ashkelon, oraș din Israel, pe litoralul Mării Mediterane, aproape de Fâșia Gaza.

Haniyeh  a supervizat intrarea grupării Hamas în politică, în anul 2006, atunci când gruparea a câştigat alegerile legislative palestiniene, învingând Fatah, partid condus de preşedintele Mahmoud Abbas.

Ismail Haniyeh, printre membrii fondatori ai Hamas

În anul 1988, atunci când a luat ființă gruparea islamistă, Ismail Haniyeh s-a numărat printre membrii săi fondatori mai tineri, având legături strânse cu liderul spiritual al grupului, șeicul Ahmed Yassin.

Haniyeh a fost arestat de autoritățile israeliene în anul 1988 și trimis în închisoare timp de șase luni pentru participarea sa la prima Intifada (Prima Intifada sau Prima Intifada palestiniană a fost o revoltă împotriva ocupației israeliene a Cisiordaniei și Fâșiei Gaza; revolta a durat din luna decembrie a anului 1987 și până la Conferința de la Madrid, din anul 1991).

Șeful de azi al Biroului Politic al Hamas a fost arestat și în anul 1989. A rămas în spatele gratiilor până când Israelul l-a deportat în sudul Libanului, în anul 1992, împreună cu alți aproximativ 400 de islamiști.

Ismail Haniyeh sa întors în Gaza în anul 1993, în urma Acordurilor de la Oslo (denumite oficial Declarația de Principii privind Aranjamentele Interimare de Autoguvernare sau Declarația de Principii, au fost o tentativă de rezolvare a conflictului israeliano-palestinian). La întoarcere, Haniyeh a fost numit decan al Universității Islamice.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Premierul Netanyahu spune că Israelul este gata să intre în RĂZBOI cu Hezbollah: „Vom face totul pentru a restabili securitatea la granița de nord”

VIDEO | Jawad al-Tawil, comandatul operațiunilor speciale ale Hezbollah, ucis în Liban: ”Un atac cu dronă, presupus israelian”

Ministrul Apărării din Israel, AVERTISMENT pentru Hezbollah: „Ce se întâmplă în Gaza se poate întâmpla, copy-paste, și în Beirut”

Clocotește Marea Roșie. Israelul anticipează lupte de durată în Gaza, Iranul ”mizează” pe un CONFLICT GLOBAL, iar „pionii” Houthi amenință SUA

Saleh al-Arouri, „ARHITECTUL” infrastructurii Hamas în Liban: „Cu binecuvântarea Iranului”

Noi informații despre ELIMINAREA lui Saleh Al-Arouri. Unde călătorise adjunctul liderului Hamas înainte de reveni în Liban

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului:...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
REVOLUȚIE în electronică! Au anunțat o descoperire remarcabilă!
S-au ordonat restricții în România. Decizie în orașe și sate. E permis doar între anumite...
S-a dus mult prea devreme. O cunoscută actriță a murit la 51 de ani
Ce a putut să își pună un român la fereastră, fără să îi pese de...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Apetitul Braziliei pentru carnea de rechin pune în pericol speciile