Deși te-ai aștepta ca locul ei să fie într-un coteț, Luna trăiește pe picior mare, iar stăpâna ei are grijă ca ea să se bucure de confort maxim. Întreaga poveste a început în urmă cu trei ani, când Andra a găsit-o pe un câmp pe purcelușa care avea pe atunci doar două zile și 250 de grame. A luat-o acasă, s-a documentat în ceea ce privește creșterea porcilor vietnamezi, iar, după ce i-a salvat viața, a devenit animalul său de companie. Luna cântărește acum 120 de kilograme și, deși este deja un porc în toată firea, stăpâna ei o tratează tot ca pe un bebeluș.
Mare iubitoare de animale, Andra Horotan (26 de ani), o tânără din Satu Mare, nu a ezitat nicio clipă să încerce să-i salveze viața purcelușei vietnameze în ziua în care a găsit-o pe un câmp, în urmă cu trei ani.
”Avea doar 250 de grame, era proaspăt născută, era atât de mică, încât nici nu mi-am dat seama la început dacă este iepure sau porc. Am dus-o la medicul veterinar, dar nu i-au dat multe șanse. Era prea mică, iar eu nu aveam cunoștințe multe legate de porci”, ne-a povestit proprietara purcelușei.
Deși este consumatoare de carne de porc, Andra a avut de la început o mare slăbiciune pentru Luna. Așadar, în ciuda obstacolelor, s-a ambiționat să facă tot ce îi stă în putere ca să îi dea o șansă la viață micuțului animal și s-a documentat pe internet despre creșterea porcilor vietnamezi.
Așa a intrat în contact cu un medic veterinar din America, unde nu este ceva neobișnuit să ai ca animal de companie un porc vietnamez. Medicul american i-a oferit sfaturi despre îngrijirea acestei rase, care au dat roade.
”Este o practică des întâlnită în America să ai porci vietnamezi ca animale de companie. Pot fi mai ușor dresați decât un câine sau o pisică. Am intrat pe un grup de posesori de porci din America și m-a contactat o doctoriță specializată în așa ceva, care m-a ajutat să o salvez. Nu știam de ce Luna se îneacă, trăgea de trei ori din biberon și începea să tușească. Am aflat că la purcei nu li se dă de mâncare cu biberonul, pentru că au tendința să aspire laptele în plămâni. Când sunt mici, nu li se dă lapte de vacă, ci de capră, pentru că este asemănător cu cel de porc. Am hrănit-o cu lapte de capră cu miere, cu o seringă”, ne-a povestit Andra Horotan despre primele luni din viața Lunei.
Purcelușa a câștigat repede simpatia familiei sale adoptive, dând dovadă că știe să se poarte așa cum se cuvine într-o casă și să convingă că locul ei nu este într-un coteț.
”Era mică, drăgălașă și avea bune maniere. Fără să o învățăm noi, nu voia să-și facă nevoile nici măcar într-o cutie, se cerea afară. Am rămas surprinși. Am prins drag de ea, iar, după ce a crescut un pic, am realizat că și porcii aleargă la fel ca și câinii și se joacă la fel ca mâțele. S-a format o conexiune între mine și purcelușa Luna. Dacă mi-ar fi spus cineva că o să stau cu un porc în pat să mă uit la Netflix, nu aș fi crezut”, ne-a mărturisit proprietara Lunei.
În fiecare seară, purcelușa se bucura de un ritual de îngrijire strict.
”O spălam cu lapte de ovăz. Prima dată când a grohăit, am aplaudat-o cu toții în casă că grohăie și porcul nostru. De atunci, o ținem într-o veselie. Ne așteaptă să ajungem acasă să se joace cu noi, să ne ofere afecțiune. Are momente în care, dacă plec de acasă 2-3 zile, se supără pe mine, când mă duc la ea, se întoarce cu spatele la mine. La un moment dat, a avut depresie, când am fost plecată o perioadă. Nu mai mânca, nu mai alerga, îi trebuia atenție. Ea nu a mai văzut porci în viața ei și crede că eu sunt mama ei. Este o responsabilitate, necesită un suport emoțional mai mare, sunt mai inteligenți decât câinii”, ne-a mai spus Andra Horotan.
Proprietara Lunei se ocupă cu aceeași atenție și de meniul ei zilnic și încearcă să îi țină sub control greutatea, având în vedere că este mai plinuță decât ar trebui.
”Dimineața mănâncă fructe, îi plac bananele și mandarinele, dar nu suportă merele. După-amiaza se hidratează cu apa caldă și cu un ou crud, iar seara mănâncă legume cu ovăz. Nu îi plac cartofii normali, ci doar cei dulci. Îi place ciocolata, dar îi dau puțină, pentru că este cam grasă”, a mai adăugat Andra Horotan.
Luna își arată iubirea față de familia sa nu doar prin gesturi de afecțiune, ci și prin faptul că apără locuința mai ceva ca un câine.
”Este foarte protectivă, dacă intră cineva străin în curte, este foarte agresivă”, ne-a mai spus proprietara Lunei.
Chiar dacă petrece timp în locuința familiei care o crește, Luna are și ea propria căsuță. Este mai degrabă reședința ei de iarnă.
”De un an, am mutat-o afară iarna. Nu era OK să iasă mereu de la căldură la frig. Tatăl meu, care o iubește mai ceva ca mine, i-a făcut această căsuță, unde are calorifer, covoraș, geam, un bec cu senzori, ca atunci când iese din căsuță noaptea să-și facă nevoile să vadă. Îi este frică noaptea dacă nu vede”, ne-a spus Andra Horotan.
Purcelușa mai face și mici trăsnăi, care nu îi supără însă pe cei care o cresc, ba chiar îi amuză.
”În fiecare dimineață, vine și ia prosopul. Când vede un lucru mai interesant, îl duce la ea în casă și-l ascunde. Într-o zi, mi-a luat umerașele și am văzut-o că se plimbă cu umerașele mele prin curte”, ne-a povestit stăpâna Lunei.
Luna are și conturi pe rețelele sociale, unde se bucură de mare succes. De exemplu, pe contul său de Instagram luna_the_piglet are peste 1.000 de urmăritori. Unul dintre videoclipurile postate cu ea pe contul de TikTok al stăpânei sale, andrapilot, a strâns 2 milioane de vizualizări, Luna având admiratori din toate colțurile lumii.
Speranța de viață a unui porc vietnamez este de aproximativ 12-15 ani.
CITEȘTE ȘI: