Reputatul medic Vlad Ciurea a explicat care este alimentul iubit de români, însă pe care el nu îl mai consumă de 10 ani pentru că nu aduce niciun beneficiu creierului.
Specialistul a explicat că a eliminat cartoful din dieta sa de aproximativ de 10 ani și că îl evită pe cât posibil, deoarece acest tip carbohidrat afectează activitatea cerebrală. Chiar și așa, românii adoră cartofii, în special când vorbim despre cei prăjiți.
„Cred că de 10 ani nu am mai mâncat. Cartoful, în general, îl îndepărtez. Știu că acest carbohidrat nu favorizează sub nicio formă activitatea cerebrală”, a declarat Vlad Ciurea în cadrul emisiunii iThink, difuzată pe Antena 3 CNN.
Citește și: ALIMENTUL care ne face să îmbătrânim mai repede. Mihaela Bilic: „E unul singur și este dușmanul tinereții!”
La polul opus, se află alimentele care ajută memoria. ”Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea, şi la şcoală, şi la copilul mic. Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută. Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută.
Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier. Lecitina este bună, face parte din elementele care susţin celula nervoasă. Toate vitaminele, toate mineralele au rol important în învăţare. Celulei nervoase trebuie să-i dăm ceea ce îi place şi ceea ce este necesar pentru a o ţine în funcţiune. Ei îi mai trebuie oxigen, deci aer curat. Apoi, dulce, dar nu zahăr, care este rafinat. Dar dulcele din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie”, a mai explicat medicul.