Podcastul „Altceva cu Adrian Artene” marchează „Ziua Culturii Naționale” cu o discuție „grea” cu Dan Puric. Omul de cultură a vorbit despre una dintre „moștenirile” pe care le-a lăsat poetul Mihai Eminescu poporului român.
„Zicea Friedrich Nietzsche că un „un popor nu e mare prin numărul de genii pe care îl are, ci prin felul în care poporul apreciază aceste genii. Aici nu e vorba de popor, dar instituțiile: instituțiile de teatru, de arte, Academia Română, Facultate de medicină, să vezi mormintele! Dacă te duci în Germania sau în Franța, nu există așa ceva. Dar nu vorbesc acuma despre popor, ci despre instituții. Am văzut un om simplu că-i punea la Marin Moraru sau maestrului Dem Rădulescu câte o floare. Eminescu știi ce-a făcut? A aprins câte o lumânare la fiecare voievod, nu i-a lăsat să moară. I-a pomenit. I-a băgat într-o veșnică liturghie.
Eu simt o protecție de la mama, de la tata, de la bunica. (…) Există forma asta de comunicare.
Eminescu ne-a legat cu veșnicia poporului român. A lăsat puțin istoria într-o parte. (…) Arta înaltă ridică pe undeva condiția, îl ridică. Credința îți deschide aripile către acel ceva, către taină și de asta raportul românului cu transcendentul e vechi”, a explicat, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”, omul de cultură Dan Puric.
Omul de cultură Dan Puric a fost invitatul lui Adrian Artene, într-o ediție specială a podcastului „Altceva cu Adrian Artene”, care va a avut premiera sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, pe canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”.
15 ianuarie, ziua în care, în 1850, se năștea Mihai Eminescu, a devenit, începând cu anul 2011, Ziua Culturii Naționale. În perfect acord cu momentul și cu menirea sa, „Altceva cu Adrian Artene” marchează „Ziua Culturii Naționale” cu o discuție „GREA” cu IMENSUL Dan Puric. O discuție care, desigur, se află la mâna și inspirația celui despre care putem spune, negreșit, că este unul dintre cei mai puternici ambasadori ai culturii românești.
„Este o plăcere să stau de vorbă cu Dan Puric căruia i-am propus să ne bucurăm dialogând despre esența culturii din România, iar Maestrul a acceptat și îi mulțumesc nespus pentru acest lucru. Așadar, sâmbătă, 13 ianuarie, de la ora 19:00, privitorii „Altceva” vor avea ocazia să participe alături de noi la o poveste despre poporul român, despre omenie, despre omul liber, dar și despre puterea credinței. Desigur, invitatul meu a vorbit cu respect despre valorile culturale, despre Mihai Eminescu, Petre Țuțea sau Mircea Eliade. Te invit să urmărești o ediție specială „Altceva”, ediție în care mi-am dorit să punctez cum se cuvine „Ziua Culturii Naționale”!, a spus realizatorul podcastului, Adrian Artene.
Dan Puric, un invitat mai mult decât potrivit, având în vedere multitudinea de premii naționale și internaționale pe care respectatul actor, eseist, autor și regizor de teatru le-a obținut de-a lungul timpului, grație activității sale culturale.