Unul dintre milioanele de români care lucrează ca livrator de mâncare a vorbit despre jobul său.
Un român a lucrat 18 ani în Italia, ca șofer de camion, dar acum a revenit la Cluj, pentru a fi livrator de mâncare.
A prestat mai multe munci, odată revenit acasă, iar în 2021, în plină pandemie de COVID-19, s-a angajat la o firmă de curierat care livrează mâncare.
Are 50 de ani și folosește mașina personală, o Toyota, pentru a face un ban.
Mărturisește că i-a fost dor de țară. Cât despre jobul său, a condus ani de zile camioane, dar a descoperit că poate trăi decent și din livrarea de mâncare, în România.
Lucrează 10 ore pe zi, deși unii preferă să lucreze 3 ore. Livratorul intră în aplicație, o deschide și alege orarul. Totul este la vedere. Dacă vrea să anuleze două zile, pentru o chestiune personală, o face foarte ușor.
De asemenea, nu ai nevoie de calificare. Sunt tineri de 18-25 de ani, care lucrează ca livratori, chiar și studenți, dar și oameni de 60 de ani.
Se câștigă bine din livrarea de mâncare.
Într-o singură săptămână, bărbatul citat de antena3.ro a câștigat 3.000 de lei net. O săptămână slabă înseamnă undeva la jumătate.
Astfel, dacă lucrezi 10 ore pe zi, spune omul, poți face 20-25 de comenzi sau chiar 30 într-o zi.
Bonusurile sunt generoase. La 60 de livrări a primit bonus 300 de lei.
Fără a socoti banii pe benzină, ulei și taxele, impozitele, livratorul de mâncare câștigă săptămânal 3.600 de lei.
Rămâne cu 3.000 de lei în mână, după ce plătește dările.
Bacșișurile reprezintă o altă sursă de venit, deși nu sunt constante. Unii clienți dau 30 de lei pe o comandă de 15 lei. Alții, la comenzi de 50 de lei, așteaptă chiar și restul de 50 de bani, se plânge curierul.
Acesta spune că jobul este „o gură de oxigen”, pentru studenți și persoane vârstnice, pe care firmele nu se înghesuie să îi recruteze în colectivul lor.
Sursa foto: Shutterstock / Pixabay