O legumă folosită adesea în preparatele românești poate fi toxică dacă ajunge să fie gătită termic! Multe gospodine o folosesc la ciorbe, dar specialiștii trag un semnal de alarmă și spun că ar trebui evitată.
Țelina conține o mulțime de vitamine și minerale esențiale pentru organism, precum vitamina A, C, K, B1, B2, B5, B6, magneziu, potasiu, fibre și acid folic.
Totuși, dacă această legumă este preparată termic ea devine toxică pentru organism!
Țelina ajunge să fie toxică atunci când o este consumată reîncălzită în cantități mari. De exemplu, ciorbele reîncălzite în care am folosit țelină eliberează o cantitate mare de nitrați, care pot duce la dezvoltarea unor boli grave, precum cancer.
Totodată, această legumă poate cauza și intoxicație și disfuncții ale sistemului circulator, dar și efecte adverse asupra glandei tiroide, conform PlayTech.
În acest context, experții sunt de părere că este greșit să consumăm țelină când temperaturile sunt extrem de ridicate. Când este preparată termic, substanța din legumă, numită bergapten, poate provoca și reacții anafilactice.
De asemenea, leguma trebuie evitată și de persoanele care suferă de afecțiuni renale sau care au alergii la plantele asemănătoare cu aceasta, precum morcov sau păpădie.
Totuși, această legumă are și foarte multe proprietăți. Citește mai jos pentru a afla cum poate fi ea benefică pentru organism.
Țelina este alcătuită în mare parte din apă, dar este bogată și în vitamina K, vitamina C, vitamina B6, B12 și multe alte minerale esențiale. Te ajută să slăbești și poate fi consumată chiar și crudă sau suc. Fiecare cană de suc de țelină conține doar 16 calorii!
Țelina reduce arsurile la stomac
Oamenii care au probleme cu sistemul digestiv trebuie să apeleze la țelină, care elimină arsurile stomacale. Sucul de țelină te scapă temporar de durerea de stomac. Trebuie să mergeți, însă, la medic, pentru consult!
Mănâncă țelină timp de 7 zile. Țelina vindecă ulcerele
„Jurnalul biologiei farmaceutice” a publicat în urmă cu 14 ani un studiu în care arată că țelina conține o structură specială de etanol, care protejează mucoasa prezentă în tractul nostru digestiv de ulcerul gastric. Țelina mai conține taninuri, alcaloizi, flavonoide și uleiuri volatile.
Țelina are proprietăți antiinflamatorii
Mănâncă țelină timp de 7 zile. Sistemul imunitar al corpului uman răspunde la infecții și iritații producând o inflamație, astfel încât germenii să nu se împrăștie în tot organismul. Țelina are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante excepționale.
Țelina va îmbunătăți digestia
Chiar dacă țelina conține multă apă, este bogată în fibre. Țelina are o fibră naturală și produce substanțe fitochimice care ajută la stimularea pereților intestinelor și a stomacului, ajută totodată la peristaltismul și previne constipația.
Țelina scade tensiunea arterială
Tradiționala țelină conține proprietăți anti-colesterol, care ajută la reducerea și prevenirea creșterii tensiunii arteriale prin eliminarea și reducerea colesterolului.
Țelina relaxează mușchii
Țelina are și proprietăți de relaxare musculară prin îmbunătățirea fluxului de postasiu, calciu etc în celule și în sistemul nervos.
Mănâncă țelină timp de 7 zile. Țelina are proprietăți anti oxidative
Savanții au descoperit noi antioxidanți în țelină, dihidrostilbenoizi precum lunularina și furanocumarinele precum bergaptenul și psoralenul. Datorită conținutului ridicat de fenolici, țelina protejează organismul de deteriorarea oxidativă a celulelor.
Țelina protejează inima
Stresul oxidativ și inflamația duc la deteriorarea sănătății inimii, dar țelina conține polizaharide pe bază de pectină, care reduc inflamația cardiovasculară.
Țelina acționează precum un diuretic
Ftalidele din țelină se comportă ca un diuretic, reduc presiunea în celulele sanguine.
Țelina, apărătorul ficatului
Savanții au descoperit că, în cazul șoarecilor hrăniți cu țelină, orz și cicoare, a fost îmbunătățită funcția enzimatică din ficat. Persoanele cu boli hepatice ar putea beneficia de pe urma țelinei.
Țelina combate infecția tractului urinar
Țelina stimulează producția de urină și luptă contra infecțiilor bacteriene ale tractului urinar. De asemenea, poate preveni apariția chisturilor în organele de reproducere.
Țelina scade acidul uric
Proprietățile sale diuretice determină ca țelina să ajute la eliminarea acidului uric din urină.
Țelina întărește imunitatea și luptă împotriva cancerului
Țelina poate oferi protecție împotriva cancerului, ca și morcovul, feniculul și pătrunjelul, scrie stiati-ca.net.