ANALIZĂ | 2024, un an de COȘMAR existențial pentru UE: „Cum va răspunde Europa dacă Donald Trump va câștiga alegerile din SUA?”

ANALIZĂ | 2024, un an de COȘMAR existențial pentru UE: „Cum va răspunde Europa dacă Donald Trump va câștiga alegerile din SUA?”
Publicat: 17/01/2024, 08:34
Actualizat: 17/01/2024, 08:43

Anul 2024 este deja unul complicat, cu atât mai mult cu cât două conflicte – Rusia vs. Ucraina și Israel vs. Hamas – se află în plină desfășurare, iar scenariul din Orientul Mijlociu se poate extinde gradual. Dar urmează și alegerile din Statele Unite ale Americii, alegerile europarlamentare în UE, iar blocul comunitar se află în fața unor provocări majore.

Dacă, în ceea ce privește Rusia, realegerea lui Vladimir Putin, în luna martie, poate fi bifată drept o certitudine, în SUA doar suspansul rămâne litera de lege.

  • Dincolo de acestea, UE se confruntă și cu „problemele interne”, alegerile europarlamentare din iunie oferindu-le analiștilor politici posibilitatea de a creiona scenarii sumbre.
  • Populismul crește gradual, partidele eurosceptice prin putere, cele de centru pierd teren. Este concluzia formulată de Mujtaba Rahman, șeful cabinetului Eurasia Group pentru Europa, într-un editorial publicat de Politico.

În primul rând, UE face front comun în spatele Ucrainei și împotriva Rusiei, dar totul ar putea deveni cu mult mai dificil decât până acum. În special, acțiunea de extindere a UE către Ucraina, care se confruntă deja cu argumente contrare, va deveni din ce în ce mai dificilă pe măsură ce recunoașterea a ceea ce ar însemna, de fapt, pentru UE devine mai clară și pe măsură ce cresc așteptările pentru o reformă la Kiev.

Migrația ar putea reapărea ca o forță politică destabilizatoare, mai ales având în vedere reformele inadecvate ale UE la sistemul său de azil. Fluxurile migratorii nediminuate ar provoca din ce în ce mai mult solidaritatea, coeziunea și securitatea frontierelor UE.

Iar încercarea de a anula imigrația ilegală prin cumpărarea de bunăvoință de la paznicii de la granițele Uniunii Europene, așa cum a făcut blocul în trecut, nu va face decât să fie mai responsabilă față de guvernele nedemocratice – și nici nu va rezolva problemele de bază”, notează Mujtaba Rahman.

Atitudinea belicoasă a lui Viktor Orban, provocare-cheie în interiorul UE

Pe lângă toate acestea, adaugă Mujtaba Rahman, se preconizează că economia UE va avea probleme în acest an, adăugând mai multă importanță încercărilor Bruxelles-ului de a consolida competitivitatea continentului.

Cu toate acestea, în cazul Berlinului, spre exemplu, totul va duce la o confruntare cu realități fiscale dure.

Mai mult decât atât, pe măsură ce economiile majore grăbesc tranziția industrială verde și digitală, UE riscă să rămână și mai în urma Chinei și SUA. Situația va fi exacerbată de incapacitatea Bruxellesului de a-și aprofunda cooperarea cu Washingtonul împotriva Beijingului, dar și faptului că UE nu are, încă, o poziție proprie, proactivă, împotriva Chinei.

Chiar și întrebarea cine ar trebui să conducă instituțiile de la Bruxelles s-ar putea dovedi mai controversată decât se presupune pe scară largă, nu în ultimul rând întrucât premierul ungar Viktor Orbán va dori să aibă un cuvânt de spus în privința cursei pentru locuri de muncă de top.

Într-adevăr, gestionarea atitudinii belicoase a lui Orbán va fi o provocare cheie în anul 2024 – în special în cazul în care Ungaria își asumă președinția rotativă a UE a Consiliului UE în a doua jumătate a acestui an”, continuă Mujtaba Rahman.

O victorie a lui Donald Trump ar reintroduce tensiunile transatlantice

Cu toate acestea, punctează Mujtaba Rahman, cea mai mare provocare viitoare va fi, fără îndoială, răspunsul UE la o posibilă victorie a fostului președinte al Statelor Unite, Donald Trump, la alegerile prezidențiale din America, din luna noiembrie.

O victorie a lui Trump ar reintroduce tensiunile transatlantice, ar împiedica în mod semnificativ sprijinul occidental pentru Ucraina și, de asemenea, ar crește riscul unui război comercial.

Cel mai problematic, un potențial impuls din partea lui Trump de a retrage SUA din NATO ar constitui un coșmar existențial. Unul care, pentru multe țări din UE, ar pune sub semnul întrebării fundamentele libertății, păcii și prosperității pe care se bazează reglementarea postbelică a uniunii.

La cinci ani după ce actualul președinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și-a declarat intenția de a conduce un executiv «geopolitic» al UE, ambiția Bruxelles-ului de a-și extinde puterea globală a intrat în coliziune cu realitatea constrângerilor sale politice interne.

Acum, riscul este apariția unei Europe insulare, având ca rezultat un bloc care este incapabil să abordeze, în mod credibil, gama de probleme tot mai mari cu care se confruntă  și într-un moment în care cel mai important este să acționezi”, încheie Mujtaba Rahman.

Foto – Profimedia Images


Citește și:

Volodimir Zelenski, în Estonia: „Prin primirea Ucrainei în Alianță, NATO va câștiga o ARMATĂ cu experiență militară. Nu teorie, ci practică”

„Prioritățile” lui Putin | A vizitat SERE DE ROȘII și a condus un vehicul „Predator” în regiunea Chukotka: „Aproape de granița maritimă cu Alaska”

Alexei Navalnîi, AUDIAT la Curtea Supremă a Rusiei. A acuzat Moscova că îngrădește libertatea religioasă, iar un judecător anti-LGBT va da verdictul

Avertisment al ISW, după ce separatiștii pro-ruși din Transnistria au acuzat Moldova de militarizare excesivă: „PERICOL de instabilitate”

Mutat în Nordul Îndepărtat al Rusiei, Navalnîi a ajuns direct la CARCERĂ: „Astăzi înghețam și mă gândeam la Leonardo DiCaprio în Revenant”

Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer