Ministerul Sănătății respinge acuzele USR, privind finanţarea investigaţiilor pentru pacienţii cu boli grave: „Vizează exclusiv eliminarea COVID-19”

Ministerul Sănătății respinge acuzele USR, privind finanţarea investigaţiilor pentru pacienţii cu boli grave: Vizează exclusiv eliminarea COVID-19
Publicat: 17/01/2024, 17:41
Actualizat: 17/01/2024, 17:43

Ministerul Sănătăţii precizează, după ce USR a susţinut că un proiect de OUG abrogă un articol privind finanţarea investigaţiilor pentru monitorizarea pacienţilor cu boli cardiovasculare, boli cronice renale, diabet, cancer şi alte boli grave, că articolul este modificat, nu abrogat, fiind doar eliminat COVID-19 din lista afecţiunilor, ca urmare a depăşirii situaţiei pandemice din anii precedenţi.

Întreaga discuție a început, după ce preşedintele USR Cătălin Drulă a solicitat guvernului să retragă un proiect de OUG acuzând că va rămâne fără finanţare monitorizarea pacienţilor cu boli grave.

Mai mult, USR susţine că prin proiectul de OUG este abrogat ”exact articolul prin care, după multiple solicitări publice, inclusiv din partea asociaţiilor de pacienţi, a fost introdusă finanţarea separată a investigaţiilor paraclinice efectuate în regim ambulatoriu necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală.”

Reprezentanţii ministerului arată că acuzaţia este falsă, pentru că singura modificare a articolului în cauză vizează exclusiv eliminarea COVID-19 din lista afecţiunilor, ca urmare a depăşirii situaţiei pandemice din anii precedenţi.

”Pentru corecta informare a opiniei publice, Proiectul de act normativ privind Ordonanţa Guvernului pentru modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi pentru modificarea altor acte normative în domeniul sănătăţii, publicat în transparenţă decizională pe pagina de internet a Ministerului Sănătăţii se referă la modificarea Art. IX din OUG 44/2022”, se arată în precizarea transmisă de minister.

Motivul modificării articolului este declararea de către OMS a încetării pandemiei de COVID-19

USR a acuzat Guvernul şi Ministerul Sănătăţii de abrogarea întregului articol, ceea ce ar fi însemnat eliminarea oricăror forme de finanţare pentru programele destinate monitorizării unor pacienţi diagnosticaţi inclusiv cu afecţiuni oncologice.

În forma actuală, articolul prevede: ”Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare, precum şi a pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale”.

Conform proiectului de OUG, forma modificată a articolului este: ”Pentru investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet zaharat, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, boală cronică renală, sumele contractate cu casele de asigurări de sănătate se suplimentează după încheierea lunii în care au fost acordate investigaţiile paraclinice, prin acte adiţionale.”

De altfel, în nota de fundamentare publicată pe site-ul ministerului Sănătăţii se arată foarte clar că motivul modificării articolului este declararea de către OMS a încetării pandemiei de COVID-19.

”Începând cu data de 05.05.2023 a fost declarată de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii încetarea pandemiei de COVID-19 ca urgenţă de sănătate publică, iar prin Hotărârea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 20 din 27.06.2023 se constată încetarea stării de risc epidemiologic şi biologic generate de pandemia de COVID-19, precum şi faptul că boala COVID-19 este considerate o boală infecţioasă obişnuită”, se arată în proiectul de Notă de Fundamentare.

Drulă: „Solicit premierului să nu pericliteze tratamentul bolnavilor cronic de dragul alimentării specialilor”

Preşedintele USR afirmă că ”un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii prevede abrogarea articolului IX din OUG 44 / 2022, articol care reglementa fondurile din programul „Monitor”, adică periclitează tratamentul bolnavilor cronic de dragul alimentării specialilor săi de partid”.

”Aceste fonduri erau gândite special pentru investigaţii paraclinice (analize de sânge, CT, RMN şi altele) în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice precum boli oncologice, cardiovasculare, neurologice, diabet şi altele. Introduse în 2020, aceste analize erau efectuate cu prioritate pentru pacienţii cu afecţiunile menţionate, în termen de cinci zile de la cerere, din fonduri dedicate”, precizează Drulă.

Liderul USR afirmă că, dacă acest proiect de OUG semnat de Marcel Ciolacu va intra în vigoare, pacienţii cu afecţiuni cronice vor trebui să se încadreze în plafoanele şi aşa reduse ale Casei de Asigurări, ceea ce va duce la timpi mari de aşteptare.

”Solicit premierului Marcel Ciolacu să retragă de urgenţă acest proiect de OUG şi să nu pericliteze tratamentul bolnavilor cronic de dragul alimentării specialilor săi de partid. Banii din sistemul sanitar sunt şi trebuie să rămână pentru pacienţi, nu pentru reţele politice umflate cu fonduri publice”, spune Cătălin Drulă, preşedintele USR.

Proiectul de act normativ şi nota de fundamentare pot fi accesate AICI

Sursă foto: Shutterstock – caracter ilustrativ

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri scandaloase în cazul profesoarei de sport care și-a abuzat doi elevi. Cum i-a ademenit...
BAC 2024 | Avem subiectele care au picat la limba maghiară, la proba de azi...
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant...
O fetiță de 3 ani din Constanța a ajuns la spital după ce a mâncat...
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!'...
DIETA-minune a lui Neti Sandu, pe care o respectă cu sfințenie! Ce SECRETE are la...
Ţara din Europa în care un şofer a rămas fără maşină după ce a condus...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Publicație britanică, despre Dacia Duster: Nu e mastodont electric de 400 CP...
Viktor Orban s-a întâlnit cu Vladimir Putin la Kremlin, în ciuda criticilor din partea liderilor...
Această INVENȚIE de acum 40.000 de ani a SCHIMBAT ISTORIA MODEI pentru totdeauna!
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
România Pitorească. Micul colț de rai unde soarele răsare de două ori într-o zi
Vero Căliman, apariție sexy în costum de baie. Cum arată fosta Fetiță Zurli la plajă....
Perle la BAC 2024. Ireal ce au putut scrie: „Noi nu am studiat nuvela. Pe...
Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A...
Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta...
BANCUL ZILEI. Bulă la ora de Anatomie. Profesoara: – Bulă, ce este coloana vertebrală?
Cine este noul prim-ministru al Marii Britanii?
×