Ion Cristoiu, publicist și scriitor, a fost invitatul lui Marius Tucă într-o ediție transmisă live de Gândul. Acesta a vorbit despre faptul că primarul Dominic Fritz i-a înmânat, sâmbătă, Maiei Sandu, președinta Republicii Moldova, premiul Timişoara pentru Valori Europene. Urmăriți aici, integral, emisiunea lui Marius Tucă
„Pe site-ul lui Dominic Fritz a apărut, anul trecut în aprilie, că are un premiu pe care îl dă primăria. Se face un juriu, iar un singur om este din Timișoara. Ne anunță, brusc, că președinta Republicii Moldova, om politic, va lua 30.000 euro. Pentru ce? Un om politic nu poate să ia niciun ban. Fritz a fost întrebat cine a dat banii și a spus că sunt companii private. Este afacere de DNA. Ai încercat să sponsorizezi vreodată ceva? Cine îți dă 30.000 de euro? Dacă am avea o justiție, o procuratură independentă, ar fi trebuit să se autosesizeze. Nu există tu, ca primar, să obții sponsorizări de la firme private”, a declarat scriitorul Ion Cristoiu.
Emisiunea o puteți urmări pe mariustuca.ro, miscareaderezistenta.ro, pe paginile de Facebook Marius Tucă și Gândul, și pe canalul de YouTube Gândul. ”Tineți aproape!”
Maia Sandu s-a declarat onorată de acestă distincție și i-a mulțumit primarului Fritz.
Premiul este o apreciere pentru toți cetățenii Republicii Moldova care își apără dreptul de a trăi în libertate, pace și democrație, a transmis Maia Sandu.
Primarul Dominic Fritz a fost „mândru” că juriul a ales-o drept laureată pe Maia Sandu și o mai așteaptă la Timișoara.
Nu cred că este cineva care ar vrea să schimbe locul cu Maia Sandu. Provocările economice, politice, sociale, de securitate par copleșitoare. Câtă greutate pe umerii unui singur om, a spus elogiativ Fritz.
După felicitări, au început întrebările privind moralitatea sau chiar legalitatea unui astfel de gest.
Cristina Ciubotaru, experta anticorupție din Republica Moldova, a explicat că legea stipulează clar: banii nu sunt cadouri admisibile.
Demnitarii de stat nu au voie să primească astfel de cadouri. În general, Legea 82 din 2017 este prima lege care a definit regimul cadourilor de o manieră mai largă decât s-a făcut anterior. Și pentru că exista această neînțelegere cu privire la bani, anume în legătură cu asta s-a spus expres că banii nu sunt cadouri admisibile. Se prezumă că orice oferire de bani este un act de corupție, este o mită”, a declarat Cristina Ciubotaru, conform sursei citate.