Se pare că doar o chestiune de timp până când românii vor fi obligați să renunțe la aragazele din bucătărie. Uniunea Europeană se pregătește să ia o decizie radicală și care va afecta și țara noastră.
Probabil că va fi nevoie de mai mult timp ca să gătim, dar nu va fi o problemă, lupta cu încălzirea climatică trebuie câștigată cu orice preț, după cum ni se cere.
Toți avem obligația să economisim energie, iar dacă asta presupune să nu mai gătim la aragaz, atunci ne vom conforma.
Pe viitor, bucătăriile convenționale se vor schimba fundamental.
În prezent, la nivelul Uniunii Europene încă se mai gătește în bucătării cu gaze, dar pe viitor lucrurile vor sta diferit. Aragazele pe inducție vor prinde tot mai mult la populație, speră Bruxellesul.
Obiectivul asumat la nivelul UE este de a stimula planul de economisire a energiei, precum și de a avea un mediu mai curat, în conformitate cu noile standarde mondiale.
Astfel, gospodăriile vor trebui să facă economii tot mai mari de energie. Ca să se atingă acest deziderat, bucătăriile așa cum le știm vor fi readaptate, iar schimbarea va influența toate obiceiurile noastre zilnice.
Bineînțeles că aceste schimbări vin cu o serie de costuri suplimentare pentru fiecare gospodărie, dar ne vom asuma.
Gazele care ard la aragaz produc monoxid de carbon și alți poluanți nocivi pentru sănătate.
În schimb, plitele cu inducție nu produc fum și nici emisii de gaze.
Folosind plita cu inducție, nu riscăm ca mâncarea să mai dea în foc, fapt ce ar fi putut avea urmări dintre cele mai grave.
Mai mult de atât, focul uitat aprins se stinge singur, după câteva secunde, dacă nu mai există contact cu oala.
Noul proiect discutat la nivelul UE își propune să înlocuiască total, dar treptat, aragazele tradiționale, scrie ziarulromanesc.de.
Trecerea la noul sistem de gătit se va face obligând casele noi (sau renovate) să aibă prevăzută o clasă energetică scăzută.
Acest proces de înlocuire al aragazelor ar putea dura câțiva ani, scrie Business Online.
În Occident, tot mai multe gospodării renunță la abonamentul la gaze și folosesc, deja, plitele cu inducție.
Plitele cu inducție au o suprafață formată dintr-o placă vitro-ceramică uniformă. Căldura este degajată de un curent electric care trece prin bobine și generează un câmp magnetic. Astfel, se încălzește oala amplasată deasupra plitei și conținutul acesteia.
Folosind o plită cu inducție, vei economisi timp și energie, căci apa va fierbe mai repede iar o mâncare va fi gata în doar câteva minute.