România trece printr-un nou episod cu temperaturi scăzute și ninsori abundente, iar acest lucru înseamnă o creștere a consumului de energie.
Însă întrebarea care se pune în astfel de momente este: care e temperatura ideală pe care trebuie să o avem în casă pe timp de iarnă?
Creșterea prețurilor la energie din ultimii doi ani îi face pe mulți români să aleagă o temperatură mai mică în locuințe, de teama facturilor mari. Pe de altă parte, alte persoane setează o temperatură mult prea ridicată, consumând, astfel, energie degeaba.
Ei bine, Energy Saving Trust recomandă să avem între 18 și 21 de grade Celsius pe timp de iarnă în case, arată Antena3. Și Organizația Mondială a Sănătății recomandă 18 grade (pentru oamenii care nu au probleme de sănătate).
Astfel, ideal este să ne setăm temperatura din casă în funcție de vârstă și de starea noastră de sănătate. Potrivit OMS, 20 de grade sunt ideale pentru bătrâni, copii sau persoanele cu probleme de sănătate.
În cazul bebelușilor se recomandă o temperatură un pic sub 20 de grade, din cauza riscului de SIDS (sindromul morții subite a sugarului).
Pentru persoanele vulnerabile, cum ar fi persoanele în vârstă, o schimbare a temperaturii camerei poate prezenta mai multe riscuri pentru sănătate. De exemplu:
Potrivit legislației în vigoare, Standardul SR 190-2: 1997, în cazul instalațiilor de încălzire, temperaturile interioare convenționale decalcul pentru locuințe prevede ca în camerele de locuit și holuri să fie o temperatură de 20 de grade Celsius, 18 grade C în vestibuluri, 22 de grade C în băi și dușuri, respectiv, 18 grade C în bucătării. De altfel, unii specialiști recomandă ca în camera în care se doarme, temperatura să fie mai scăzută cu 2 grade față de camera de zi.
Sursa foto: Shutterstock