În 2024, cererea de închiriere pe piața imobiliară este mult mai mare decât oferta. Pentru cei interesați, nu este o veste bună. Pentru proprietari, însă, pare-se că s-au aliniat planetele.
Viitorul este roz sau negru, depinde din ce tabără privești lucrurile.
Pe piața imobiliară sunt tot mai puține apartamente noi.
Se construiește cu dificultate și asta din mai multe motive, dar toate legate de partea financiară – materiale scumpe și mână de lucru împuținată.
Iar lipsa investițiilor noi în domeniu nu generează decât noi creșteri de prețuri.
Pe deasupra, din 2024 se modifică și regulile privind impozitarea veniturilor din chirii. Se reintroduce cota forfetară de cheltuieli, de 20% din venitul brut, iar dacă vorbim de un chiriaș persoană juridică, se reține la sursă impozitul.
Acestea sunt doar două dintre aspectele care în mod cer vor influența puternic piața chiriilor în 2024.
Să mai spunem că, începând cu 1 ianuarie, proprietarii de apartamente situate în clădiri încadrate în clasa de risc seismic I nu își mai pot închiria imobilele.
ATENȚIE: măsura se aplică inclusiv în cazul contractelor aflate în derulare! Astfel, cei care stau cu chirie în case/apartamente cu „bulină roșie” sunt nevoiți să-și găsească o nouă locuință cel târziu până în luna februarie.
La momentul de față, în ianuarie 2024, cel mai accesibil oraș din România, din punct de vedere al chiriei, este Reșița. Aici, un apartament cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 200 de euro pe lună.
Urmează pe locul 2 Drobeta Turnu Severin, cu 220 de euro prețul unei chirii pentru un apartament cu 2 camere, iar Alexandria, cu 223 de euro, completează podiumul.
La nivel național, în alte opt orașe chiria pentru un apartament cu 2 camere este, în medie, 250 euro/lună. Vorbim despre Miercurea Ciuc, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Bistrița, Râmnicu Vâlcea, Zalău, Piatra Neamț și Deva.
Trecând de 300 de euro/lună, regăsim orașul Călărași (302 euro/lună), conform datelor imobiliare.ro. Nici Oradea și Galați nu sunt departe, cu 320 euro/lună.
Chiria unui apartament cu 2 camere în Craiova, Tulcea, Ploiești, Sibiu și Târgu Mureș ajunge la 350 euro/lună.
Raportat la veniturile locuitorilor, cel mai accesibil oraș este Timișoara, cu o chirie medie de 370 euro/lună.
În schimb, orașele cu cele mai mari chirii, în 2024, la apartamentele cu 2 camere, sunt București și Cluj-Napoca. Iar Capitala pare că se distanțează, de la o lună la alta, de orașul transilvănean.
Totuși, și în București chiria diferă în funcție de zona în care este locuința. De exemplu, în nordul Capitalei, prin Aviatorilor, Kiseleff și Primăverii, un apartament cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 1.250 euro/lună.
Dacă ne raportăm la celelalte cartiere, media este de 500 de euro/lună.
În Cluj-Napoca, zona Andrei Mureșanu este cea mai scumpă. Aici, chiria ajunge, în medie, la 700 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere.
Locurile următoare, la nivel național, sunt ocupate de următoarele orașe: Brașov – 460 de euro/lună, Constanța – 450 de euro/lună, Iași – 400 de euro/lună.