Moșii de iarnă, sau Sâmbăta Morților, reprezintă o ocazie în care ne aducem aminte de cei plecați dintre noi, mai ales aceia pe care nu mai are cine să îi pomenească, spune tradiția.
Cu această ocazie, în bisericile din întreaga țară, preoții se roagă pentru sufletele celor adormiți.
Rudele celor adormiţi aduc în Sâmbăta Morţilor bucate spre a fi sfinţite. Aceste bucate sunt numite jertfe nevăzute.
Potrivit calendarului ortodox, în Biserica Ortodoxă Română, există trei sâmbete destinate pomenirii celor adormiţi sau, cum se mai spune în popor, „ale moşilor”, arată Antena3.
Ziua de sâmbătă este dedicată întotdeauna pomenirii morților, întrucât, potrivit scrierilor bisericești, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă.
Prima dintre sărbătorile destinate celor adormiţi este Sâmbăta Moşilor de iarnă, care este precedată de lăsatul secului de carne, Sâmbăta Moşilor de vară este cea de-a doua, în timp ce Sâmbăta Moşilor de toamnă este cea de-a treia, şi este legată de sărbătoarea Sfântului Dimitrie, Izvâtorul de Mir.
Toate aceste sâmbete din calendar ortodox sunt denumite în popor „ale moşilor”, deoarece prin cuvântul „moş” sunt denumiţi înaintaşii dintr-un neam.
În 2024, sărbătoarea de Moşii de iarnă sau Sâmbăta Morţilor are loc la data de 9 martie, înainte de Lăsatul secului de carne pentru intrarea în Postul Paştelui.
Sursa foto: Shutterstock