Bloomberg: Ungurii de OTP Bank sunt de acord să vândă unitatea din România către Banca Transilvania. La cât este estimată tranzacția

Bloomberg: Ungurii de OTP Bank sunt de acord să vândă unitatea din România către Banca Transilvania. La cât este estimată tranzacția
Publicat: 22/01/2024, 19:19
Actualizat: 22/01/2024, 19:51

OTP și Banca Transilvania sunt mai aproape de o înțelegere după ce directorii celor două instituții de credit s-au întâlnit săptămâna trecută, relatează Bloomberg. Potrivit publicației de specialitate, OTP Bank, cel mai mare creditor din Ungaria, vinde unități acolo unde are o cotă de piață limitată.

OTP Bank este pe cale să-și vândă unitatea din România către Banca Transilvania SA în primul trimestru, potrivit unor persoane familiare cu discuțiile, scrie Bloomberg.

Un acord ar putea fi anunțat în curând, au spus două surse, în timp ce o a treia a spus că acordul va fi anunțat înainte de sfârșitul primului trimestru.

Potrivit sursei citate, tranzacția este evaluată de firma de brokeraj Concorde, cu sediul la Budapesta, la 350 de milioane de euro.

Tranzacția, dacă este convenită oficial de cele două bănci, una cu capital majoritar străin și una cu capital privat integral românesc, trebuie aprobată de Consiliul Concurenței și Banca Națională a României.

Așa este cazul tranzacției prin care Intesa Sanpaolo S.p.A. intenționează să preia First Bank S.A, situație analizată de Consiliul Concurenței, după cum a anunțat pe 5 ianuarie. Conform estimărilor inițiale citate de Bloomberg, First Bank ar fi fost evaluată la aproximativ 200 de milioane de euro. JC Flowers & Co cumpărare First Bank de la grecii de la Piraeus Bank, în 2018.

Ce cotă de piață au cele două bănci

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România, din punctul de vedere al activelor nete bilanțiere. Este vorba de active de 133,96 de miliarde de lei, care înseamnă o cotă de 19,79% din piață, potrivit celor mai recente date ale BNR, la 31 decembrie 2022.

De cealaltă parte, OTP Bank, cu capital majoritar străin, avea active nete bilanțiere de 19,88 de miliarde de lei, respectiv 2,84% din piață.

Per ansamblu, activele nete bilanțiere din sistemul bancar românesc însumau 701 de miliarde de lei, în creștere cu 9,6% față de sfârșitul anului 2021.

Numărul instituțiilor de credit care activau atunci în România se redusese pe parcursul anului 2022, de la 34 la 32 de instituții de credit, modificările intervenite fiind determinate de:

▪ în octombrie 2022, Vista Bank a finalizat fuziunea cu Crédit Agricole România, proces început în septembrie 2021, când Vista Bank S.A. a achiziționat banca Crédit Agricole România S.A.;

▪ în decembrie 2022 s-a încheiat procesul de fuziune prin absorbție dintre EximBank (bancă deținută de statul român prin Ministerul Finanțelor) și Banca Românească.

Cota de piață în funcție de activul net, deținută de instituțiile de credit cu capital majoritar de stat, s-a majorat de la 11,4% la 31 decembrie 2021 la 12,1% la 31 decembrie 2022. În același timp, ponderea instituțiilor de credit cu capital majoritar străin (exclusiv sucursalele instituțiilor de credit din străinătate) s-a redus de la 56 % la 55,9%.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Grecii sunt furioși peste măsură. Luni au primit cea mai proastă veste posibilă pentru ei
Telefonul banal care i-a adus moartea lui Gheorghe Băicuș, militarul care și-a pierdut viața în...
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de...
„Dar de la Dumnezeu” Iulia Vântur a făcut anunțul pe internet, după ce s-a zvonit...
FOTO O româncă a câștigat al șaptelea titlu de Miss Fitness Universe. Anca are 37...
La nicio lună de la moartea Ancăi Molnar, Claudiu Molnar este din nou în doliu...
Imagini ȘOCANTE cu Emily Burghelea, după accidentul petrecut în vacanță. A fost desfigurată și are...
Rezultate la Evaluarea Naţională 2024. Edu.ro publică notele până în ora 12:00
Filmul tragediei de la Suceava! Mama Ancuței a prevestit tragedia: Nu veniți!
Incendiu violent seara trecută în București! Trei persoane au ajuns la spital după ce flăcările...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Nou indicator RUTIER, introdus în România! Ce faci dacă-l întâlnești?
Ciolacu: Singura constantă e că pe 8 decembrie trebuie să fie alegerile generale
Poveste plină de COMPASIUNE despre cum își îngrijeau oamenii de NEANDERTHAL COPIII BOLNAVI
Adio, maestre! Românii îşi iau adio de la o legendă a filmului. A murit acum
Pensionarii, în depresie. Bani mai puțini după recalculare
Primele declarații ale soțului Ilenei Stana Ionescu după moartea actriței. Andrei Ionescu e sfâșiat de...
Un asteroid se apropie de Pământ! NASA a făcut anunțul cu puțin timp în urmă
Monica Tatoiu, despre greutățile prin care a trecut în adolescență! În ce condiții a stat...
Gestul cutremurător făcut de soțul Ancăi Molnar la trei săptămâni de la moartea ei: ”Totul...
BANCUL ZILEI. Profesorul: - Bulă, dacă într-un măr sunt 3 viermi și tu mănânci unul,...
Posibila revenire a lui Trump la Casa Albă face ca dolarul să crească
×