Klaus Iohannis: România susţine EXTINDEREA şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam

Klaus Iohannis: România susţine EXTINDEREA şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam
Klaus Iohannis
Publicat: 23/01/2024, 00:47
Actualizat: 23/01/2024, 07:44

Preşedintele Klaus Iohannis a arătat luni, în cadrul întâlnirii cu premierul Republicii Socialiste Vietnam, Pham Minh Chinh, că România susţine extinderea şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam, respectiv UE-ASEAN, în vederea consolidării cooperării politice pe teme de interes global.

Preşedintele român l-a primit, la Palatul Cotroceni, pe prim-ministrul Pham Minh Chinh, cu ocazia vizitei pe care acesta o efectuează în ţara noastră. Cea mai recentă întrevedere între cei doi demnitari a avut loc în septembrie 2023, la New York, în marja celei de-a 78-a sesiuni a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite.

„Preşedintele României a susţinut valorificarea la adevăratul potenţial a relaţiilor economice româno-vietnameze, salutând organizarea, pe fondul vizitei în ţara noastră a demnitarului vietnamez, a unui forum economic. De asemenea, Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat interesul pentru dezvoltarea pe mai departe a cooperării bilaterale în domeniul educaţiei, ca parte esenţială pe care se fundamentează dialogul bilateral. În planul relaţiei cu Uniunea Europeană, Preşedintele României a arătat că ţara noastră susţine extinderea şi diversificarea agendei relaţiei UE-Vietnam, respectiv UE-ASEAN, în vederea consolidării cooperării politice pe teme de interes global”, informează Administraţia Prezidenţială.

Cei doi oficiali au subliniat importanţa relaţiei dintre România şi Vietnam, acest stat fiind „unul dintre partenerii tradiţionali şi importanţi” ai ţării noastre din Asia de Sud-Est. Preşedintele Iohannis a pledat pentru consolidarea dialogului la nivel înalt şi a cooperării sectoriale, apreciind că vizita premierului Pham Minh Chinh reprezintă „o nouă oportunitate de impulsionare” a dezvoltării relaţiilor bilaterale în toate domeniile de interes comun.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi teme de pe agenda internaţională, printre care războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, situaţia din Marea Chinei de Sud, conflictul din Gaza, situaţia generată de atacurile Houthi asupra transportului maritim din Marea Roşie şi combaterea schimbărilor climatice.

Preşedintele Iohannis a prezentat măsurile de sprijin adoptate de România de la declanşarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei. În ceea ce priveşte situaţia din Orientul Mijlociu, el a reiterat susţinerea de către ţara noastră a soluţiei celor două state.

„Prim-ministrul Pham Minh Chinh a confirmat importanţa pe care autorităţile vietnameze o acordă relaţiilor dintre România şi Vietnam, în baza legăturilor puternice care au marcat cele peste şapte decenii de relaţii diplomatice. Oficialul vietnamez a evidenţiat potenţialul de dezvoltare şi diversificare a domeniilor de cooperare în plan bilateral, pe lângă consolidarea dialogului politic la nivel înalt, evocând oportunităţile de cooperare existente în domeniul economic şi în cel al educaţiei. Prim-ministrul vietnamez a adresat mulţumiri pentru sprijinul României pe durata deţinerii de către ţara noastră a Preşedinţiei la Consiliul Uniunii Europene, care a fost determinant pentru finalizarea negocierilor acordurilor UE-Vietnam privind comerţul liber şi protecţia investiţiilor”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
Un bărbat a fost atacat de urs în Bistrița-Năsăud! Victima a fost transportată de urgență...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor