Clotilde Armand – edilul Sectorului 1 al Capitalei – a anunțat că își dorește un nou mandat la primărie, însă pare a fi „uitat” că un astfel de demers ar trebui susținut și de fapte, nu numai de vorbe. Este concluzia punctuală la care a ajuns urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele Asociației pentru Dreptul Urbanismului.
La solicitarea Gândul, urbanistul Alexandru Pânișoară a prezentat, punct cu punct, în EXCLUSIVITATE, eșecurile lui Clotilde Armand din ultimii ani, la capitolul „Urbanism”, unul extrem de important, atât în prezent, cât și în perspectivă.
Ce ar fi trebuit să facă Clotilde Armand și nu a făcut? Este o întrebare la care Alexandru Pânișoară a oferit un răspuns concret, structurat pe mai multe niveluri. Rezultatul? Nu mai puțin de 35 de „bile negre” pentru primarul Clotilde Armand.
În contextul în care urbanismul – la nivelul întregii Capitale – este blocat de Nicușor Dan, așa cum au acuzat specialiștii contactați de Gândul, în repetate rânduri, nici Clotilde Armand nu face, se pare, excepție de la această „regulă” impusă de „colegul” pe care Clotilde Armand îl susține, așa cum a și declarat, de altfel, pentru un nou mandat la Primăria Generală a Capitalei.
Urbanistul Alexandru Pânișoră dezvăluie, în exclusivitate pentru Gândul, că Bucureștiul – capitală europeană și cel mai mare oraș al României – se dezvoltă conform unei „viziuni” care datează, atenție, din anul 1996.
Și mai grav este, avertizează președintele ADU, că Sectorul 1 este singurul sector al Capitalei care nu are o strategie de dezvoltare.
„Nu a făcut nimic, deși are obligația legală – prevăzută prin Legea nr. 350/2001 – să asigure fonduri, să inițieze, să finanțeze și să elaboreze și să supună aprobării Consiliului Local documentații de urbanism pentru dezvoltatea strategică a Sectorului 1.
Clotilde Armand nu a inițiat nicio documentație în tot mandatul, Sectorul 1 se dezvoltă pe o viziune din 1996 (PUG București).
Trebuia să elaboreze și să supună Consiliului Local să aprobe o strategie de dezvoltare a Sectorului 1, tot obligație legală, Sectorul 1 este singurul care nu are, din anul 2019, o strategie de dezvoltare.
Trebuia să se ocupe de parcările din sector pe baza Planului de Mobilitate Urbană București-Ilfov aprobat de Consiliul General, nu a făcut niciun proiect din PMUD”, punctează urbanistul Alexandru Pânișoară.
Alezandru Pânișoră a pregătit, în exclusivitate pentru Gândul, o listă lungă – după cum se poate observa – cu marile nerealizări ale primarului Clotilde Armand.
Președintele ADU atrage atenția că Armand dorește un nou mandat la conducerea Primăriei Sectorului 1 al Capitalei, numai că sunt probleme în ceea ce privește infrastructura de canalizare, de alimentare cu apă potabilă și energie electrică, iar primăria Sectorului 1 nu are nici măcar un arhitect-șef, pentru că edilul în funcție nu a organizat un concurs pentru ocuparea acestei funcții.
„Clotilde Armand, în calitate de primar al Sectorului 1, trebuia să asigure infrastructura de canalizare, alimentare cu apă potabilă și energie electrică, în baza obligațiilor asumate de România prin Agenda 2030, fiind utilități esențiale și pe care autoritatea trebuie să le asigure obligatoriu fiecărui cetățean.
Sunt multe zone în sector nedeservite de utilități. Trebuia să implementeze colectarea selectivă în concurs cu sectoarele, Capitala și județul Ilfov, a ratat finanțarea, nu face parte din program.
Aceeași Clotilde Armand trebuia și era obligată de lege să organizeze concurs pentru ocuparea funcției de arhitect-șef, nu a făcut asta din 2021 încoace. Trebuia să modernizeze și să dezvolte piețele agroalimentare din Sectorul 1. Nu s-a ocupat de asta.
Imaginea prezentată de urbanistul Alexandru Pânișoară reprezintă un adevărat semnal de alarmă referitor la modul în care au decurs lucrurile în mandatul Clotilde Armand.
Ce ar fi trebuit să facă edilul s-a transformat, practic, în ce n-a făcut edilul, spune Alexandru Pânișoară.
„Clotilde Armand trebuia să asigure salubritatea în sector, să spele străzile și trotuarele. Trebuia să construiască locuințe sociale. Trebuia să valorifice obiectivele de utilitate publică, cum sunt teatrele și cinematografele.
Clotilde Armand trebuia să consolideze clădirile cu risc seismic. Trebuia să crească suprafața de spațiu verde și să o amelioreze printr-un plan integrat. Nu a făcut nici toate acestea”, explică președintele ADU, în exclusivitate pentru Gândul.
Iar lista (ne)realizărilor lui Clotilde Armand nici nu s-a încheiat încă, avertizează Alexandru Pânișoară, pentru că această listă pare a se prelungi la infinit.
Din păcate, mai spune urbanistul, singurii care au de suferit sunt locuitorii Sectorului 1 al Capitalei, chiar cei pe care Clotilde Armand îi va chema la vot pentru a obține un nou mandat de primar.
„Clotilde Armand trebuia să implementeze programe de dezvoltare a patrimoniului turistic și să îl promoveze. Trebuia să consolideze și restaureze patrimoniul cultural, prin taxa de turism pe care o încasează Direcția Turism din cadrul PMB.
Alexandru Pânișoară mai atrage atenția că primarul Sectorului 1 nu stă bine nici la capitolul „transparență”, pentru că nu face publice deciziile primarului.
Mai mult, edilul care își dorește un nou mandat la Primăria Sectorului 1 ar mai avea destule să își reproșeze, la nivel administrativ, spune Alexandru Pânișoară.
„Clotilde Armand trebuia să implementeze sistem de iluminat public și arhitectural al sectorului, pentru creșterea calității spațiilor publice și scăderea ratei criminalității, vezi Chitila Triaj.
Trebuia să publice dispozițiile primarului, numai că nu a făcut-o. Este o listă lungă de nerealizări și ele sunt sugestive pentru activitatea prestată de Clotilde Armand pe parcursul acestui mandat de primar al Sectorului 1”, a conchis urbanistul Alexandru Pânișoară, președintele ADU.
Citește și: