Administrația de la Moscova a acuzat, miercuri, Ucraina de comiterea unui ”act terorist barbar” prin doborârea intenționată a unui avion militar rus în care se aflau 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni.
Avionul Ministerului rus al Apărării, de tip Iliușin Il-76, s-a prăbușit în zona Iablonovo, în regiunea rusă Belgorod, în apropierea frontierei cu Ucraina. La bord erau 74 de persoane, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care, conform Moscovei, urmau să fie eliberați printr-un schimb cu Kievul.
Administrația de la Moscova acuză armata ucraineană că a doborât intenționat avionul militar de transport.
”Este vorba despre un act terorist barbar”, a acuzat Ministerul rus de Externe, conform agenției Tass și site-ului german Tagesschau.de.
Publicația Ukrainska Pravda a relatat inițial, citând oficiali militari ucraineni, că armata ucraineană a doborât avionul pentru că avea la bord rachete de tip S-300. Ulterior, articolul a fost corectat, precizându-se că informațiile nu pot fi confirmate.
Viaceslav Gladkov, guvernatorul regiunii ruse Belgorod, a confirmat că avionul s-a prăbușit în districtul Koroceanski și a anunțat că nu există supraviețuitori. Armata ucraineană lansează frecvent atacuri asupra regiunii ruse Belgorod, în contextul conflictului militar izbucnit prin invazia militară rusă în Ucraina. În decembrie, un atac cu rachete lansat de forțele militare ucrainene s-a soldat cu moartea a 25 de persoane în Belgorod.
”Ucraina a doborât un avion în care se aflau propriii militari. (…) Au luat decizia de a doborî un avion militar inofensiv, aflat într-o misiune umanitară, folosind rachete americane și germane”, a acuzat Vieceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, citat de agenția Reuters.
Informațiile nu pot fi confirmate din surse independente, dar Moscova și Kievul efectuează frecvent schimburi de prizonieri.
Președintele Dumei de Stat a anunțat că se va adresa parlamentelor din Statele Unite și Germania, principalii susținători ai Ucrainei în eforturile de respingere a invaziei militare ruse.
Ne vom adresa Congresului SUA și Bundestagului, ”astfel încât acești parlamentari cel puțin să vadă clar pe cine finanțează și pe cine ajută”, a subliniat Viaceslav Volodin.
Administrația Volodimir Zelenski a semnalat că în acest moment verifică informațiile.
”Comentariile vor fi făcute mai târziu. Este nevoie de timp pentru clarificarea datelor”, a declarat Mihailo Podoliak, unul dintre consilierii președintelui Volodimir Zelenski, citat de agenția Reuters.
Foto: Profimedia
Citește și:
VIDEO | Un avion militar rusesc s-a prăbușit în apropierea graniței cu Ucraina. La bord se aflau zeci de prizonieri ucraineni