Serviciul de informații militare ucrainene (GUR) a transmis că nu deține „informații de încredere” cu privire la pasagerii de la bordul aeronavei rusești doborâte miercuri, care transporta – potrivit Kremlinului – 65 de prizonieri ucraineni, confirmând, de asemenea, că un schimb de prizonieri cu Rusia era prevăzut să aibă loc în cursul zilei.
„Nu dispunem în prezent de informaţii de încredere şi complete despre persoanele care se aflau la bordul avionului sau despre numărul lor. Un schimb de prizonieri era prevăzut să aibă loc astăzi, dar nu a mai avut loc.”, a transmis GUR.
Potrivit GUR, Ucraina „nu a fost informată” despre necesitatea de a securiza spațiul aerian în zonă. Deși nu a confirmat prezența prizonierilor ucraineni la bord, GUR a reproșat rușilor că au pus în pericol securitatea acestora.
„Ucraina nu cunoștea numărul de vehicule, ruta sau modul de transport al prizonierilor. Aceasta ar putea fi o dovadă a unor acțiuni deliberate ale Rusiei de a periclita viața și siguranța prizonierilor”.
Rusia a acuzat Ucraina, miercuri, că a doborât un avion de transport militar rusesc, un Iliușin Il-76, deasupra regiunii de frontieră Belgorod, ucigându-i pe toți cei aflați la bord, inclusiv 65 de prizoneri ucraineni, potrivit Moscovei.
Ministerul rus al apărării a acuzat Ucraina că a „doborât” un avion militar rusesc care transporta „militari ucraineni pentru un schimb”.
Potrivit Rusiei, armata ucraineană „știa” că rușii îi vor transporta pe prizonieri cu avionul la Belgorod și apoi la un punct de întâlnire la graniță.
Serviciile secrete ucrainene insistă însă că Ucraina „nu au fost informate” în acest sens.
Rușii susțin că ucrainenii au lansat „două rachete dintr-un sistem de apărare antiaeriană” pentru a doborî avionul de transport militar Il-76 și apoi „să dea vina pe Rusia”.
Aeronava s-a prăbușit în apropierea satului rusesc Iablonovo, la 45 km de granița cu Ucraina. Cei 65 de prizonieri ucraineni care, potrivit Rusiei, se aflau la bord, precum și cei 6 membri ai echipajului și 3 militari ruși, au murit, a adăugat armata rusă.
Armata ucraineană a promis, la câteva ore după prăbușire, că va continua „să distrugă avioanele de transport și să controleze spațiul aerian (…) inclusiv în zona Belgorod-Kharkiv”.
În timp ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a promis că va „clarifica” circumstanțele prăbușirii, președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, a acuzat că avionul ar fi fost doborât cu „rachete americane și germane”.
Peste 8.000 de ucraineni, inclusiv peste 1.600 de civili, se află în prezent în captivitate în Rusia, susține Ucraina.
Sursa foto: Captura