Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, joi, menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar.
”Consiliul Guvernatorilor a decis astăzi menținerea neschimbată a celor trei componente ale dobânzii de referință. Noile informații au confirmat evaluarea anterioară privind perspectivele inflației pe termen mediu. În afară de efectul orientat spre creștere al inflației asociate energiei, tendința de scădere a inflației generale a continuat, iar majorările precedente ale dobânzilor continuă să se transmită asupra condițiilor financiare. Înăsprirea condițiilor financiare afectează cererea, iar acest lucru contribuie la scăderea inflației”, anunță Banca Centrală Europeană.
”Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%”, precizează Banca Centrală Europeană.
BCE a reiterat obiectivul de readucere a inflației la nivelul de 2,0% pe termen mediu. ”Viitoarele decizii vor asigura că ratele dobânzii de politică monetară vor fi stabilite la niveluri suficient de restrictive cât va fi necesar”, subliniază BCE, precizând că viitoarele decizii vor fi luate în funcție de datele economice și financiare, de fluctuațiile inflației și de forța transmiterii politicii monetare.
Banca Centrală Europeană, care a majorat semnificativ dobânda de referință în ultimul an și jumătate pentru a stabiliza inflația, semnalase menținerea politicii monetare stricte în următoarele luni, avertizând că speculațiile piețelor financiare privind relaxarea condițiilor de creditare riscă să genereze inflație.
Christine Lagarde, președintele BCE, a afirmat că reducerea dobânzii de referință va fi aplicată din vară, subliniind că orice hotărâre va fi luată în funcție de evoluțiile inflației și de starea economiei. ”Consiliul Guvernatorilor BCE este pe calea cea bună” în eforturile de stabilizare a prețurilor. ”Eu aș spune că este probabilă o decizie” în vară. ”Dar trebuie să fim rezervați, pentru că depindem de datele economice și încă există un nivel de incertitudine și unii indicatori care nu sunt ancorați la nivelul pe care l-am dori”, a declarat Christine Lagarde recent.
Inflația în zona euro a avut, în decembrie 2023, o rată anuală de 2,9%, în creștere față de luna precedentă.
Foto: Profimedia
Citește și:
România primește 288 de milioane de euro de la UE pentru tranziția ENERGETICĂ