Piața internațională a gazelor tinde să își revină, în contextul depășirii crizei energetice, dar prețurile vor fi fluctuante anul acesta, întrucât conflictele din Orientul Mijlociu și din Ucraina generează ”o doză mare de incertitudine”, avertizează Agenția Internațională a Energiei (AIE).
Cererea pe piețele gazelor urmează să aibă o creștere de 2,5% (100 de miliarde de metri cubi) în 2024, dar evoluțiile se concentrează pe piețele din Asia-Pacific, din Africa și din Orientul Mijlociu.
”Creșterea cererii de gaz va fi susținută de industrie și de sectoarele rezidențial și comercial”, arată un raport al Agenției Internaționale a Energiei, subliniind că, în Asia și Europa, aprovizionarea cu gaz lichefiat va fi limitată.
Agenția Internațională a Energiei avertizează că tensiunile geopolitice, asociate conflictelor din Ucraina și din Orientul Mijlociu, creează ”o doză mare de incertitudine”.
”Invazia Rusiei în Ucraina, tensiunile din Orientul Mijlociu și preocupările privind interferențele deliberate asupra infrastructurii esențiale au potențialul de a genera volatilitate suplimentară”, conform ”Raportului privind Situația Piețelor Gazelor”.
”Potențialele întârzieri în funcționarea noilor uzine, contextul geopolitic tensionat (…) și riscurile asociate transporturilor sunt factori care afectează perspectivele, ceea ce ar putea alimenta volatilitatea prețurilor pe parcursul anului 2024”, atrage atenția Agenția Internațională a Energiei.
În ultimele luni, numeroase companii navale au fost nevoite să evite transporturile pe Marea Roșie, din cauza atacurilor lansate de militanții huthi din Yemen ca ripostă la ofensiva israeliană din Fâșia Gaza.
Keisuke Sadamori, directorul Agenției Internaționale a Energiei responsabil de Piețe Energetice și Securitate, a avertizat că oferta riscă să nu fie la nivelul cererii în 2024.
”Piața globală a gazelor intră într-o nouă perioadă, în contextul în care lumea iese gradual din criza energiei, care a avut un impact major atât asupra ofertei, cât și asupra cererii. Ne așteptăm să vedem o evoluție solidă a cererii de gaz anul acesta, în contextul în care prețurile au scăzut la niveluri acceptabile. Dar viteza de onorare a cererii suplimentare va fi esențială, mai ales în contextul în care resursele sunt limitate, iar capacitățile substanțiale de gaz lichefiat vor fi disponibile după anul 2024”, subliniază Keisuke Sadamori.
Foto: Profimedia
Citește și:
Der Spiegel: Germania pregătește un plan INTEGRAT de apărare, pentru respingerea atacurilor hibride