Comisia Electorală Centrală (CEC) l-a înregistrat pe Vladimir Putin drept candidat pentru funcția de președinte al Rusiei, anunță TASS. Președintele rus a depus toate documentele necesare la CEC a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru TASS.
„Da, a făcut-o”, a spus purtătorul de cuvânt, întrebat de TASS dacă șeful statului a depus într-adevăr documentele luni.
Putin candidează independent, dar este susținut oficial de partidul „Rusia Unită”. Conform legii alegerilor prezidențiale din Rusia, el a trebuit să adune 500 de alegători înregistrați care îi susțin campania. Grupul s-a întâlnit pe 16 decembrie, iar participanții l-au susținut în unanimitate pe Vladimir Putin, transmite TASS.
Decizia a fost luată de Comisia Electorală Centrală în unanimitate. Însă, în timpul strângerii de semnături au fost raportate numeroase încălcări ale procedurii, conform Radio Europa Liberă.
În Sankt Petersburg, semnăturile au fost strânse de membrii comisiei, lucru care este interzis direct de lege.
Avem cazuri izolate în care membrii comisiei colectează semnături în sprijinul unui candidat. Țin să reamintesc că acest lucru este interzis direct de lege”, a spus șefa comisiei, Ella Pamfilova, conmform sursei citate.
Pamfilova a promis că toate astfel de semnături vor fi anulate.
La CEC a fost depusă o cerere de 12 pagini de a nu fi înregistrată candidatura lui Vladimir Putin, a activistului Serghei Antonov, care a anunțat pe canalul său de telegram. Citește cererea aici. Заявление_об_отказе_в_регистрации
Există două motive principale pe care se bazează această cerere. Primul în reprezintă „amendamentele ilegale la Constituție, care i-au oferit lui Putin posibilitatea de a fi reales”.
Și al doilea motiv îl reprezintă încălcările în colectarea semnăturilor – 60 de mii de semnături, conform calculelor lui Antonov, au fost colectate ilegal, ceea ce depășește 5% din erorile admise de lege.
Comisia Electorală Centrală nu a luat în considerare oficial cererea lui Antonov.
Vladimir Putin a devenit al patrulea candidat înregistrat. Înaintea lui, s-au înscris Nikolai Kharitonov (Partidul Comunist al Federației Ruse), Vladislav Davankov (Oameni noi) și Leonid Slutsky (Partidul Liberal Democrat din Rusia). Partidele lor sunt reprezentate în Duma de Stat, așa că nu trebuie să adune semnături.
În total, 11 candidați concurează pentru președinție, strângerea semnăturilor se va încheia pe 31 ianuarie.
Legitimația de candidat i-a fost înmânată lui Vladimir Mashkov, unul dintre cei trei șewfi de campanie ai lui Putin. Acesta a promis că va preda documentul cât mai curând posibil.
Șefa Comisiei Electorale Centrale, Ella Pamfilova, a anunțat că sloganul campaniei electorale va fi „Împreună suntem puternici – votăm pentru Rusia”.
În 2018, când Putin a candidat pentru al patrulea mandat, sloganul era: „Țara noastră, președintele nostru, alegerea noastră!”
Sursa: telegramActualul mandat al lui Putin expiră pe 7 mai 2024. Votul la alegerile prezidențiale din Rusia va avea loc în perioada 15-17 martie 2024.
Dacă Putin va câștiga, el va ocupa funcția de șef al statului până în 2030, în urma modificărilor constituționale din 2020, care îi resetează mandatele prezidențiale anterioare.
Sursa: Mediafax foto
CITEȘTE ȘI: