În luna octombrie a anului 2023, Nicușor Dan – primarul general al Capitalei – suferea o înfrângere greu digerabilă și definitivă în procesul cu Spitalul Sanador. Punctul de pornire al acestui proces l-a reprezentat refuzul lui Nicușor Dan de a emite o autorizație de construire cerută de Sanador pentru sediul din Piața Victoriei, în Str. Sevastopol nr. 3A, Sectorul 1.
Un astfel de NU al lui Nicușor Dan reprezintă, înainte de toate, o lovitură dată bolnavilor de cancer, pentru că Sanador a cerut autorizație de construire pentru un nou corp de clădire, destinat a fi centru oncologic.
Imperturbabil, primarul general al Capitalei a decis să blocheze extinderea celui mai mare Centru Oncologic, parte a celui mai mare spital privat ce urma a mari capacitatea de tratament radioterapeutic pentru accesul mai multor pacienți oncologici, „explicând” doar că ”proiectul propus nu respectă prevederile regulamentului de urbanism al zonei CA2 aferent Planului Urbanistic General, cel puţin în privinţa retragerilor laterale”. (detalii AICI)
Nicușor Dan, pur și simplu, a sfidat decizia definitivă a CAB și nu a emis, nici până acum, respectiva autorizație de construire.
În consecință, pentru că nu poate fi mai presus de lege, primarul general al Capitalei este „taxat” de Tribunalul București, fiind amendat pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească, iar Gândul prezintă informații de ultimă oră, în exclusivitate.
Se spune că unde-i lege nu-i tocmeală, dar se pare că primarul general Nicușor Dan nu-și mai amintește această sintagmă.
Refuzând cu obstinație să semneze autorizația de construire, așa cum au decis judecătorii CAB, definitiv, edilul pare a transmite că se poziționează mai presus de lege, ceea ce i-a determinat pe reprezentanții Sanador să se îndrepte, din nou, către instanța de judecată, de data aceasta solicitând ca primarul general să fioe AMENDAT pentru „pentru neexecutarea hotărârii judecătoreşti (art.24 din Legea nr.554/2004 ) OSAR NR. 19018/3/2022”.
Rezultatul? ISC l-a amendat pe Nicușor Dan cu 6.000 lei!
În data de 29 ianuarie 2024, judecătorii de la Tribunalul București au decis că primarul general Nicușor Dan trebuie „pedepsit financiar” pentru că nu a respectat o hotărâre judecătorească definitivă.
„Tip solutie: Admite in parte cererea. Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată. Dispune aplicarea unei amenzi de 20 % din salariu minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, în sarcina pârâtului Primarul General al Municipiului Bucureşti.
Acordă reclamantei penalităţi în cuantum de 100 lei stabilită pe zi de întârziere, până la executarea obligaţiei prevăzută în sentinţa civilă nr. 5936 din 14.11.2022 pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosar nr. 19018/3/2022, definitivă prin decizia nr. 2154 din 11.10.2023 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti, pentru un termen de 3 luni, socotit de la data comunicării hotărârii privind stabilirea amenzii. Ia act că părţile vor solicita cheltuieli de judecată pe cale separată.
Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicarea hotărârii. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a de contencios administrativ şi fiscal. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 29.01.2024”, au decis magistrații de la Tribunalul București.
În exclusivitate pentru Gândul, avocatul Radu Dinulescu a comentat pe marginea deciziei luate de judecătorii de la Tribunalul București, insistând asupra unei crude realități.
Nu numai că Nicușor Dan, primar general al Capitalei, manifestă un dezinteres total față de bolnavii de cancer, dar tratează cu indiferență „suverană” și cu refuz inexplicabil o decizie DEFINITIVĂ a unei instanțe de judecată, motiv pentru care este, din nou, amendat, de data aceasta prin decizia magistraților de la Tribunalul București.
„Echipa condusă de maestrul Vladimir Vișoianu a reușitsă câștige acțiunea privind obligarea emiterii autorizației de construire pentru Sanador, la primult termen – fondul acțiunii – și la primul termen, recursul declanșat de primarul general Nicușor Dan. S-a zbătut cât a putut să nu dea autorizație de construire cele mai mari secții de Oncologie a unui spital din România, unde pot di tratați 3.000 de bolnavi pe lună!
Imediat după ce hotărârea a rămas definitivă privind obligarea sa de a emite autorizația de construire, Sanador a trimis o adresă primarului general Nicușor Dan și l-a rugat, practic, să respecte hotărârea judecătorească și, în condițiile în care ar fi respectat-o, n-ar fi existat niciun fel de penalizări și niciun fel de despăgubiri cerute.
Nu numai că Nicușor Dan nu a vrut, nu numai că s-a opus cu obstinație, dar a scris o adresă de o obrăznicie rar întâlnită, unde a precizat că el nu dorește să elibereze autorizația de construire, cu toate că știe că are o hotărâre judecătorească definitivă și executorie, care îl obligă să elibereze autorizația, pentru că el respectă Constituția și legile țării.
Acest litigiu pe care l-am făcut acum pentru despăgubiri este datorat acestei rea voințe, acestui blocaj pe care Nicușor Dan îl creează cu privire la drepturile pacienților și la drepturile unui investitor în domeniul medical, probabil cel mai mare din România”, a explicat avocatul Radu Dinulescu.
Totodată, avocatul Dinulescu a mai precizat că, din nou, vor fi plătiți bani publici pentru blocajele lui Nicușor Dan, numai că – de data aceasta – primarul general al Capitalei luptă, din nefericire, împotriva bolnavilor de cancer.
Este o „răutate” pe care Nicușor Dan o promovează, mai spune avocatul Radu Dinulescu, cu siguranță va face și recurs, dar nu poate „scăpa” de acest litigiu decât dat va semna această autorizație de construire cerută de Sanador, existând și o hotărâre definitivă a instanței de judecată.
Din păcate, vor fi plătiți, din nou, bani publici, pentru aceste idiosincrazii, pentru aceste blocaje d ecare Nicușor Dan se face vinovat în tot Bucureștiul. Suntem într-o situație în care nu cred că cineva poate să asimileze termenul de rechin imobiliar, pe care Nicușor Dan îl folosește non-stop și neavenit, cu un investitor în domeniul medical care reprezintă cea mai mare instituție medicală privată din România, mă refer la Spitalul Sanador, și care aici trebuie să construiască cea mai mare secție Oncologică a unui spital privat din România.
Vor fi tratați nu doar bolnavii care au bani, ci și bolnavii care vin în baza asigurărilor medicale. Vor fi tratați absolut toți. Dacă există cineva care n-a văzut cozile de pe scările Institutului Oncologic Fundeni, atunci ar trebui să se ducă, să vadă. Și o să înțeleagă cât de necesar este acest spital și cât de necesară este această clinică pentru toți oamenii care sunt loviți de acest flagel medical, de cancer.
Răutatea pe care Nicușor Dan o promovează împotriva bolnavilor de cancer, aceasta este problema, nu e lupta lui Nicușor Dan împotriva Sanador. Despre asta vorbim. Va face recurs, dar nu are nicio șansă, ca să scape de acest litigiu trebuie să vină cu autorizația de construire semnată, se supune și unei plângeri penale în același timp”, a punctat avocatul Radu Dinulescu, în exclusivitate pentru Gândul.
Citește și:
Nicușor Dan preferă dușurile calde, nu reci, și a scăpat ”porumbelul” la TV: ”Spune-i că-l bag în…”