Uniunea Europeană și zona euro au evitat intrarea în recesiune, dar activitățile economice stagnează, în contextul performanțelor slabe din Germania și Franța, conform datelor estimative raportate marți.
”În trimestrul al patrulea din 2023, valoarea PIB-ului ajustată sezonier a rămas stabilă (0,0%) atât în zona euro, cât și în Uniunea Europeană, în raport cu trimestrul anterior”, conform datelor estimative preliminare publicate de Oficiul pentru Statistici al Uniunii Europene (Eurostat).
În trimestrul al treilea din 2023, UE și zona euro înregistraseră scăderi economice de 0,1%.
La nivel anual, UE a înregistrat o creștere economică de 0,2% în ultimul trimestru din 2023, în timp ce în zona euro valoarea PIB-ului a avut o evoluție de 0,1%.
Economia Germaniei a înregistrat o scădere de 0,3% în ultimul trimestru din 2023, fiind în recesiune tehnică. Irlanda are o scădere de 0,7%, iar Lituania de 0,3%. Economia Franței stagnează (0,0%), iar Italia a avut o creștere de 0,2%. Cea mai mare creștere economică din zona euro este în Portugalia (0,8%), urmată de Belgia și Letonia (0,4%).
Săptămâna trecută, Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat menținerea nivelului dobânzii de referință în zona euro, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor rămân neschimbate, la 4,50%, 4,75% și 4,00%.
Inflația anuală în zona euro a fost, în decembrie 2023, de 2,9%, în creștere față de luna precedentă. ”Suntem determinați să ne asigurăm că inflația revine pe termen mediu la ținta de 2%. Considerăm că dobânzile-cheie ale BCE sunt în acest moment la niveluri care, menținute suficient de mult timp, vor avea o contribuție substanțială în acest sens”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene.
Citește și:
VIDEO | NEIMPOZITAREA pensiilor sub 3.000 lei. Marcel Ciolacu: Să vedem dacă este sustenabil
Financial Times: Uniunea Europeană este TIMIDĂ în proiectarea puterii economice