Mii de ducați „Franz Iosef” umpluți cu ipsos de mafioții turci, împrăștiați pe piața aurului din România. DIICOT a făcut primele percheziții

Publicat: 02/02/2024, 08:00

Mii de monede din aur de 24 de carate, umplute cu ipsos de mafia turcă, au ajuns pe piața din România. După ce ducații falși au adus deja milioane de euro în conturile răufăcătorilor, procurorii DIICOT au intrat pe firul escrocheriei și au descins la zeci de adrese.

Procurorii DIICOT din Pitești au descins, miercuri dimineață,  la 27 de adrese din județele Argeș, Brăila, Prahova, Hunedoara, Ilfov și municipiul București, pentru destructurarea unei grupări specializate în înșelăciuni cu bani din aur.

Escrocii amanetau monede din aur de patru ducați „Franz Iosef”, care ar fi trebuit să fie făcute din aur de 24 de carate și să cântărească fix 13,96 grame.  În realitate, deși aveau exact greutatea de catalog, monedele erau doar placate cu aur și conțineau, la interior, un metal fără valoare.

Doar suspecții din acest dosar ar fi reușit să amaneteze o mulțime de astfel de piese și să încaseze în schimbul lor peste 400.000 de euro.

Mecanismul escrocheriei

Conform procurorilor, monedele erau bine falsificate, iar în jurul miezului din metal fără valoare erau placate cu un strat de aproximativ trei grame de aur de 24 de carate, în așa fel încât au reușit să înșele personalul unor case de amanet din județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța.

Surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru Gândul, că mulți membri ai lumii interlope românești s-au apucat de înșelăciuni cu bijuterii din aur, după ce au reușit să ia legătura cu presupuși membri ai mafiei turcești, specializați în realizarea de falsuri.

Conform surselor citate, infractorii români comandă ducații în Turcia, unde răufăcătorii au matrițele și aurul necesar. Turcii toarnă monedele și le încarcă fie cu metal fără valoare, fie cu nisip, fie cu ipsos, în așa fel încât să cântărească exact 13,96 grame. Nici mai mult, nici mai puțin, deoarece orice eroare ar trezi suspiciuni din partea eventualilor cumpărători.

Escrocii români s-au extins și în țările UE

După ce încasează, pentru fiecare piesă în parte, aproximativ 30 la sută din valoarea de piață, acestea sunt preluate de români, care le valorifică în țară, dar există indicii că ar fi fost plasate și în alte state ale Uniunii Europene.

Escrocii caută să le lase în case de amanet, deoarece, dacă ar dori să le vândă, cei mai mulți dintre cumpărători ar putea să le taie pentru a fi siguri că nu sunt înșelați. Ori, în cazul amanetării, o verificare de o asemenea manieră este imposibilă, pentru că, în teorie, clientul ar urma să-și recupereze bunul respectiv.

Potrivit anchetatorilor, ancheta DIICOT este abia la început, în condițiile în care există indicii potrivit cărora pe teritoriul țării ar exista mai multe grupări care s-au apucat de acest gen de afacere.

CITIȚI ȘI:

EXCLUSIV. Cel mai mare falsificator de bani din istoria României a „lucrat” cu un polițist! Detalii incredibile din ancheta DIICOT

EXCLUSIV | Lovitură de teatru în dosarul sicrielor pline cu intestine umane, aruncate la gunoi, în București. Ce au descoperit polițiștii care cercetau o rețea de falsificatori

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor