Piața locurilor de muncă din Statele Unite a avut rezultate peste așteptări în ianuarie, generând 353.000 de poziții noi, iar președintele Joe Biden consideră că economia americană este cea mai performantă din lume, deși nu este clar dacă rezultatele sunt suficiente pentru menținerea actualului ritm.
Biroul pentru Statistici din cadrul Departamentului Muncii de la Washington a anunțat vineri că, în ianuarie, economia SUA a generat 353.000 de locuri de muncă, rata șomajului fiind la nivelul de 3,7%.
Situația s-a îmbunătățit și la nivel salarial, remunerația medie fiind în creștere cu 0,6%. La nivel anual, salariile au avut o evoluție de 4,5%.
Creșterea pieței locurilor de muncă a depășit așteptările analiștilor. Specialiștii bursei Dow Jones se așteptau ca economia SUA să producă aproximativ 185.000 de locuri de muncă în ianuarie, în contextul încetinirii activităților economice din cauza politicii monetare rigide.
”Actuala situație confirmă că piața muncii începe anul 2024 pe o fundație solidă. Faptul că sunt atât de multe locuri de muncă noi în toate sectoarele economice este un semnal sănătos. Înaintea anunțului de astăzi, eram preocupați că locurile de muncă se concentrau doar în trei sectoare: servicii medicale, educație și activități de administrație publică. Dar, deși este extraordinar să vedem câștiguri în toate sectoarele, nu există garanții că vor fi suficiente pentru susținerea unei piețe puternice a locurilor de muncă”, afirmă Daniel Zhao, economist-șef la grupul Glassdoor, citat de postul CNBC.
Președintele SUA, Joe Biden, a salutat noile date despre starea pieței locurilor de muncă.
”Economia SUA este cea mai puternică din lume. (…) De la începerea mandatului meu, economia noastră a generat 14,8 milioane de locuri de muncă, iar rata șomajului este sub nivelul de 4% de doi ani, cu o inflație care în ultima jumătate de an a fost la nivelul pre-pandemic de 2%”, a reacționat președintele Biden.
Noile date vor alimenta argumentația Rezervei Federale (Fed) în favoarea menținerii politicii monetare rigide, dat fiind că nu par a exista efecte negative semnificative asociate creșterii costurilor de creditare. Jerome Powell, președintele Rezervei Federale (Fed), a respins speculațiile privind posibilitatea începerii reducerii dobânzii de referință în martie, subliniind că nu este ”ipoteza de bază”.
Foto: Profimedia
Citește și: