Prima pagină » Actualitate » Arabia Saudită va produce componente pentru sistemul de apărare THAAD al Lockheed Martin

Arabia Saudită va produce componente pentru sistemul de apărare THAAD al Lockheed Martin

Arabia Saudită va produce componente pentru sistemul de apărare THAAD al Lockheed Martin
Sursa foto: Profimedia images

Lockheed Martin, gigantul american producător de arme, a încheiat acorduri pentru ca firmele din Arabia Saudită să producă părți ale sistemului său de apărare antirachetă THAAD. Acest pas vine în contextul continuării operațiunilor militare ale SUA în Orientul Mijlociu împotriva grupărilor susținute de Iran.

Potrivit unui comunicat emis de Lockheed, subcontractele pentru sistemul THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) vor spori capacitățile de producție din Arabia Saudită și vor transfera expertiză pentru consolidarea industriei de apărare a țării.

Anunțul a fost făcut în cadrul World Defense Show din Riad, capitala Arabiei Saudite. Saudi Arabian Military Industries (SAMI), deținută de stat, a semnat 11 acorduri în cadrul acestui eveniment, conform agenției de presă de stat a țării.

Aceste contracte intervin într-un moment tensionat în regiune. SUA și Marea Britanie au efectuat atacuri împotriva a 36 de ținte Houthi în Yemen, iar armata americană a lovit grupuri susținute de Teheran în Irak și Siria ca răspuns la un atac mortal asupra trupelor americane în Iordania.

Unele companii de transport maritim au suspendat tranzitul de-a lungul rutei aglomerate de la Marea Roșie pentru a evita să fie atacate de gruparea Houthi din Yemen, susținută de Iran, care a lansat valuri de drone explozive și rachete asupra navelor începând din noiembrie, ca răspuns la operațiunile militare ale Israelului în Gaza.

Administrația Biden și-a menținut sprijinul pentru ca saudiții să primească sistemul THAAD, aprobat pentru prima dată în 2017 pentru a contracara amenințările cu rachete balistice.

Partenerii principali ai acordului cu Lockheed Martin care vor primi subcontracte includ Middle East Propulsion Company și Arabian International Company for Steel.

De asemenea, Airbus a transmis luni că se află în discuții cu operatorii existenți ai avioanelor sale militare cisternă A330, inclusiv Arabia Saudită, pentru mai multe comenzi.

Într-un acord separat, Boeing Arabia Saudită și Bahri Logistics, o unitate a companiei naționale de transport maritim din țară, au semnat un memorandum de înțelegere care prevede stimularea activităților lanțului de aprovizionare din țară și consolidarea sprijinului acordat de Bahri pentru servicii și produse legate de apărare.

Barzan Holdings din Qatar a declarat, de asemenea, luni, că a semnat un acord preliminar cu Sami în ceea ce a numit primul acord de acest tip între companiile din domeniul apărării din Golf.

„Am dori să explorăm câteva câștiguri rapide cu ei și să ne gândim și la oportunități pe termen mai lung”, a declarat directorul general Abdullah al-Khater pentru Reuters, fără a preciza natura proiectelor.

O nouă colaborare după ani de tensiuni și rivalități

Cooperarea în domeniul apărării vine la aproape trei ani după ce Arabia Saudită și Qatar au restabilit legăturile.

Riadul și Doha erau blocate din 2017 într-o rivalitate acerbă privind influența regională, rolul islamului în politică și sprijinul acordat mișcărilor pro-democratice din Orientul Mijlociu.

În 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein și Egipt au întrerupt toate legăturile cu Qatarul din cauza acuzațiilor că acesta susținea terorismul și că a stabilit legături mai strânse cu Iranul. Doha a negat acuzațiile.

„Asta a fost în trecut”, a declarat Khater când a fost întrebat despre această dispută, potrivit Reuters.

„Ne gândim întotdeauna la viitor, la ce putem face împreună, atunci când ambele conduceri sunt de acord să reluăm relația naturală pe care am avut-o întotdeauna.”

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și