Ministrul Energiei Sebastian Burduja a început o vizită de o săptămână în Statele Unite ale Americii. Primele întrevederi ale ministrului Burduja au fost cu politicieni de top în domeniul energiei.
Delegația română a discutat cu Christopher Hanson, președintele comisiei de reglementare nucleară (NRC), despre tehnologia NuScale. Discuțiile au continuat cu Sarah Ladislaw, consilier al Președintelui Biden și director pe probleme de mediu și energie, și cu Geoffrey R. Pyatt, secretar adjunct pentru resurse energetice și bun cunoscător al României.
Miza parteneriatului strategic în domeniul energiei este multiplă: programul nuclear civil românesc, cu unitățile 3 și 4 de la Cernavodă și reactoarele modulare de mici dimensiuni; dezvoltarea producției de energie eoliană offshore și gazele din Marea Neagră, prin proiectul Neptun Deep; și exploatarea energiei geotermale pentru Bucureștiul Viitorului, a spus Burduja.
Ministrul Energiei a comentat că România „primește aprecieri unanime de la Washington”, fiind recunoscută drept „un pilon regional al stabilității, securității energetice și dezvoltării economice”.
Primim aprecieri unanime la Washington pentru rolul României. Statele Unite pune la loc de cinste competența noastră în sectorul energetic, tradiția în energia nucleară, resursele diversificate în contextul tranziției verzi și angajamentul constant al României în cadrul parteneriatului strategic. Țara noastră este recunoscută drept un pilon regional al stabilității, securității energetice și dezvoltării economice, inclusiv prin sprijinul constant acordat fraților noștri de peste Prut și Ucrainei.
CITEȘTE ȘI:
Luminița ODOBESCU: „Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin”