Proiectul înființării noii Mitropolii a Dobrogei pare a fi un nou ”măr otrăvit” între Dealul Patriarhiei și Arhiepiscopia de la Marea Neagră. ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a oferit un punct de vedere pentru Gândul, legat de această situație, prin intermediul părintelui Mircea Cristian Pricop, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Întreaga discuție – intens mediatizată în spațiul public – a pornit după ce Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, a anunţat că a trimis la Cancelaria Sfântului Sinod „cel mai complet referat” pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, precizând că acesta a fost înregistrat şi speră să fie pus pe ordinea de zi.
Gândul: De ce s-a simțit nevoia unui astfel de demers abia acum și nu mai devreme?
Părintele Mircea Cristian Pricop: Demersul recunoașterii Mitropoliei Dobrogei a început în urmă cu mulți ani, de fapt la întronizarea lui ÎPS Teodosie, atunci când a fost întâmpinat de cuviosul părinte Arsenie Papacioc de la Mănăstirea Techirghiol cu cuvintele: „Vă așteptăm de 2000 de ani pe aceste meleaguri Înaltpreasfinția voastră!”
Din 2001 s-a lucrat permanent, prin înființarea a peste 40 de mănăstiri pe teritoriul Dobrogei, iar sute de noi locașuri de cult, cât și viața religioasă a Dobrogei au fost revitalizate și readuse la strălucirea cea din vremurile străvechi.
De aceea, credem că recunoașterea de către Sfântul Sinod a Mitropoliei Tomisului este o încununare a muncii depuse de ÎPS Teodosie, de călugării, clericii și credincioșii Dobrogei, iar județele Constanța și Tulcea, aflate în vechea jurisdicție a Mitropoliei Tomisului au beneficiat de această muncă asiduă.
Gândul: Există o statistică reală a numărului de credincioși ortodocși, una actualizată, din care să reiasă, fie și statistic, necesitatea unui astfel de demers?
Părintele Mircea Cristian Pricop: Ambele județe, Constanța și Tulcea, aflate în provincia Dobrogea însumează aproximativ un milion de locuitori, dintre care peste 85% de etnie română și credincioși ortodocși peste 95%, conform ultimului recensământ din 2022.
Așa că nevoile spirituale și evlavia locuitorilor acestor meleaguri, concretizate în edificarea atâtor noi locașuri de cult și mănăstiri, precum și participarea efectivă la viața Bisericii, prin numărul mare de credincioși ortodocși fac azi ca bisericile să fie neîncăpătoare. Toate aceste elemente de credință nu sunt decât temeiuri de nezdruncinat ale faptului că Mitropolia Tomisului este un organism viu al BOR, ceea ce necesită recunoașterea meritată.
Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că iniţiativa reînfiinţării Mitropoliei Tomisului a avut-o încă din anul 2002 însă la acea vreme nu avea suficiente dovezi în acest sens.
Înaltul ierarh spune că în Dobrogea trebuie să fie reînființată Mitropolia Tomisului, așa cum era în secolul al V-lea e.n., când avea ”14 episcopii sufragane.”
”Mitropolie a fost şi trebuie să fie. A fost mitropolie înainte de prima mitropolie a Ţării Româneşti, cu 1000 de ani în urmă. Şi am avut iniţiativa aceasta din 2002. (…) S-a pierdut acest statut pentru că teritoriul a fost ocupat. N-a mai fost stăpânire creștină, ci stăpânire islamică (…)
În secolul V, mitropolia Tomisului avea 14 episcopii sufragane, această istorie, orice popor și-ar dori să o pună în lumină. Am simțit o datorie sfântă, nu pentru mine ci pentru adevărul istoric”, a spus Arhiepiscopul Tomisului.
În luna mai a anului 2021, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, declara faptul că, pentru Patriarhia Română, problema (re)înfiinţării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă.
Mai mult, conducerea BOR l-a acuzat atunci pe ÎPS Teodosie de „ambiții personale” care nu au legătură cu misiunea pastorală și de sfidarea recomandărilor BOR. În plus, a fost criticat pentru inițiativele din perioada pandemiei care au adus prejudicii imaginii bisericii și au arătat o atitudine ”provocatoare”.
ÎPS Teodosie a reacționat spunând că va continua demersurile pentru înfiinţarea Mitropoliei Tomisului, în ciuda refuzului primit din partea Patriarhiei și a respins acuzațiile privind atitudinea sa din timpul pandemiei, susținând că a apărat dreapta credință.
Foto: Facebook/Arhiepiscopia Tomisului
CITIȚI ȘI: