Isabel Schnabel, membră a Comitetului Executiv al Băncii Centrale Europene (BCE), avertizează asupra riscurilor persistenței presiunilor inflaționiste în zona euro, și, deși admite că activitățile economice încetinesc, a pledat pentru menținerea politicii monetare stricte.
”Este un mit ideea că traiectoria inflației ar fi fost aceeași în lipsa acțiunilor de politică monetară. Politica monetară a fost și rămâne esențială pentru reducerea inflației”, a declarat Isabel Schnabel, într-un interviu acordat cotidianului Financial Times, publicat pe site-ul BCE.
Oficialul Băncii Centrale Europene a amintit că rata inflației a scăzut în zona euro de la vârful de 10,6%, atins în octombrie 2022, la 2,9% în decembrie 2023.
”Acum inflația este relativ stabilă. Aș argumenta că intrăm într-o etapă critică, în care calibrarea și transmiterea politicii monetare au căpătat o importanță specială, cu accent pe limitarea efectelor secundare”, a explicat Isabel Schnabel.
Oficialul BCE a atras atenția că ”ultima etapă prezintă preocupări deosebite”.
”Există legături directe între procesul dezinflaționist și dinamica salariilor, a productivității și profiturilor. A existat un declin puternic al salariilor reale (…), ceea ce afectează serviciile în mod special. În același timp, observăm un declin îngrijorător al productivității și există discuții asupra cauzelor”, a subliniat Isabel Schnabel.
Oficialul BCE a notat că inflația în sectorul serviciilor pare să persiste, dar a subliniat că piața muncii este rezilientă.
”Observăm o relaxare notabilă a condițiilor financiare, întrucât piețele ajustează agresiv prețurile la politicile băncilor centrale. Recentele evenimente din Marea Roșie au generat temeri privind noi perturbări în rețelele de aprovizionare. În acest context, există o abordare prudentă privind ajustarea politicii monetare în curând. Trebuie să avem răbdare și să fim prudenți pentru că, din experiența istorică, știm că inflația poate să reapară”, a atras atenția Isabel Schnabel.
Inflația în zona euro a încetinit la 2,8% în ianuarie, sub așteptările experților, confirmând argumentația BCE în sensul menținerii dobânzii de referință la un nivel ridicat. BCE vrea să atingă o inflație stabilă de 2,0%.
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat, la jumătatea lunii ianuarie, menținerea nivelului dobânzii de referință, semnalând că, în contextul fluctuațiilor inflației, politica monetară va rămâne restrictivă cât timp va fi necesar. Dobânzile principalelor operațiuni de refinanțare, instrumentului marginal de creditare și depozitelor sunt la 4,50%, 4,75% și 4,00%.
”Suntem determinați să ne asigurăm că inflația revine pe termen mediu la ținta de 2%. Considerăm că dobânzile-cheie ale BCE sunt în acest moment la niveluri care, menținute suficient de mult timp, vor avea o contribuție substanțială în acest sens”, a declarat Christine Lagarde, președintele BCE.
Foto: Profimedia
Citește și: