Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat, miercuri seară, menținerea presiunilor militare asupra grupului islamist Hamas, semnalând, în pofida presiunilor interne și internaționale, continuarea ofensivei în Fâșia Gaza ”până la victorie”.
Premierul Israelului a semnalat că nu este favorabil acceptării condițiilor formulate de grupul Hamas pentru un armistițiu.
”Suntem pe drumul spre victoria decisivă. Este ceva palpabil, poate că nu este o chestiune de săptămâni, dar este o chestiune de câteva luni. Armata israeliană acționează sistematic și va atinge toate obiectivele războiului: eliberarea tuturor ostaticilor, eliminarea grupului Hamas, iar Fâșia Gaza nu va mai fi o amenințare pentru Israel. Am decis că acesta este obiectivul nostru, aceasta este decizia pe care am luat-o la începutul acestui război și nu ne vom mulțumi cu nimic mai puțin”, a declarat Netanyahu.
Premierul israelian a subliniat că nu cedează cerințelor grupului Hamas, deși Qatarul, Egiptul și Statele Unite au depus eforturi diplomatice intense.
”A ceda în fața cerințelor revoltătoare formulate de grupul Hamas nu ar însemna doar un eșec în eliberarea ostaticilor, ci va favoriza și un alt masacru și un nou dezastru pentru Israel. Ziua de după război este ziua de după Hamas”, a precizat Benjamin Netanyahu, citat de site-ul Ynetnews.com.
Armata israeliană a intervenit în Fâșia Gaza ca reacție la atacurile comise de militanți ai grupurilor Hamas și Jihadul Islamic pe 7 octombrie 2023, soldate cu aproximativ 1.200 de morți și peste 5.400 de răniți în sudul Israelului.
”Nu vom obține acorduri și tratate de normalizare a relațiilor fără învingerea grupului Hamas”, a apreciat Netanyahu, referindu-se la eforturile Statelor Unite de normalizare a relațiilor Arabiei Saudite cu Israelul. Riyadul condiționează normalizarea relațiilor cu Israelul de crearea unui stat palestinian.
De altfel, Netanyahu a anunțat că a ordonat armatei israeliene să intensifice operațiunile în zona Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Egiptul.
Însă premierul Israelului a precizat că negocierile internaționale continuă.
”Noi nu am asumat niciun angajament privind numărul mare de teroriști care ar urma să fie eliberați. Se presupune că există un proces de negocieri al mediatorilor, dar, din ce am văzut din răspunsul Hamas, nu știu ce se întâmplă”, a subliniat Netanyahu.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, s-a declarat ”alarmat” de operațiunile israeliene din zona Rafah.
”O astfel de acțiune ar crește exponențial coșmarul umanitar, cu un impact regional imposibil de estimat”, a atras atenția Guterres, conform cotidianului The Jerusalem Post.
Grupul islamist Hamas ar vrea un armistițiu de 135 de zile, structurat în trei etape. În fiecare etapă, ar urma să fie eliberați zeci de ostatici israelieni în schimbul militanților islamiști închiși în Israel.
Mișcarea islamistă Hamas nu mai cere acum un armistițiu permanent, dar vrea negocieri în acest sens pe durata suspendării confruntărilor militare și nu va elibera toți ostaticii israelieni decât la finalul războiului.
Ezzat El-Reshiq, un membru al Biroului politic al organizației islamiste palestiniene, a confirmat că Hamas a transmis o propunere Israelului prin intermediul diplomaților din Qatar, Egipt și Statele Unite. ”Noi vrem un acord, avem un spirit pozitiv, pentru a obține oprirea agresiunii împotriva poporului palestinian și a garanta un armistițiu complet și durabil, precum și pentru a furniza asistență umanitară și a demara operațiuni de reconstrucție”, a declarat Ezzat El-Reshiq.